Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O čemu pregovaraju DS i DSS

Beograd -- Jučerašnji dogovor DSS-a i G17 o "podeli odgovornosti" mogao bi opet da prolongira formiranje vlade, smatraju pojedini analitičari.

To se odnosi na takozvani šesti princip - da ne može jedna stranka da ima i premijera i predsednika vlade. Novinar nedeljnika NIN Dragan Bujošević smatra da je sastanak DS-G17 plus bio prekretnica u pregovorima. Tada je predstavnicima G17 jasno stavljeno do znanja da njihov lider ne može da dobije mesto ministra finansija, zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su oni dan kasnije napravili dogovor s Koštunicom.

Glavni i odgovorni urednik lista Blic Veselin Simonović kaže da su sporazumom DSS-a i G17 plus pale maske pošto je sada svima jasno zbog čega nema pravih pregovora o formiranju Vlade.

"Ne pregovara se o formiranju Vlade jer Koštunica hoće da bude premijer i ništa drugo, a da pri tom zadrži Jočića uz sebe, a Dinkić hoće da bude ministar finansija, a da DS-u ostane ostatak ostatka", kaže on.

Dragan Bujošević kaže da je predsednik Srbije i DS-a mogao sve to da izbegne na jednostavan način: "Mogao je da Đeliću ponudi mandat i da mu rok od 10 dana da formira vladu i, ako ovaj to ne može, onda da raspiše izbore".

On navodi da Tadić sada može da bira između toga da formira vladu s Koštunicom ili da raspiše izbore. "Ako pristane na Koštunicu, to bi bilo njegovo političko samoubistvo", smatra Bujošević.

Simonović kaže da je za zemlju presudno formiranje vlade kako bi bila rešena pitanje Haga, Kosova i ulaska u EU. "To je ono što je građanima najpotrebnije", kaže on.

Bujošević i Simonović očekuju da će konačan odgovor demokrata na predlog DSS-a i G17 plus stići posle sledeće runde pregovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.