Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Zvorniku svedočila lekarka

Beograd -- U nastavku suđenja optuženima za ratne zločine u opštini Zvornik, 1992. godine, danas je svedočila doktorka Ljubica Vasiljević.

Ona je zbrinjavala ranjene muslimanske zatvorenike u zgradi "Novi izvor". Vasiljevićeva je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekla da je kao lekar hitne službe u zvorničkoj bolnici po pozivu dva ili tri puta išla u "Novi izvor", gde su bili zatvoreni Muslimani.

Zbog ratnih dešavanja i privatnih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u to vreme, imam parcijalnu amneziju. Sećam se da sam ušla tamo, da je bilo ranjenih i zapamtila sam samo jednu povredu glave od oštrog predmeta u obliku slova iks, ispričala je ona.

U tom objektu nije bilo mrtvih, rekla je ona i navela da je nekoliko puta išla na pregled leševa u Karakaju koji su bili ispred "Gerine klanice".

Bili su Muslimani, muškarci u civilu koji su uglavnom imali strelne i prostrelne rane, a ispred objekta se nalazilo obezbeđenje, rekla je Vasiljevićeva.

Na pitanje sudskog veća da li se raspitivala ko su ti ljudi, ona je kazala da iz straha nije smela ništa da pita.

O zločinima na teritoriji opštine Zvornik, Vasiljevićeva je rekla da je čula da je Duško Vučković zvani Repić, koji je preminuo pred početak suđenja zvorničkoj grupi, pravio haos u Domu kulture u Čelopeku, a da su svi ćutali.

Za deportaciju bosanskih Muslimana i više zločina na nekoliko lokaliteta u zvorničkoj opštini optuženi su tadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Grujić i Popović terete se za prisilno iseljavanje 1.822 Bošnjaka iz sela Kozluk i Skočić, kao i za to da su znali a nisu sprečili zločine u Domu culture u mestu Čelopek, gde su pripadnici jedinice "Žute ose" tokom maja i juna ubili najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič i najmanje troje ljudi na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.