Izvor: B92, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O POLITICI CUTANJA U "KATARZI" RADIJA B92

Beograd -- Politika cutanja o ratnim zlocinima jedan je od jos retkih zajednickih elemenata koji spajaju dve federalne jedinice Jugoslavije.

Urednik nezavisnog crnogorskog nedeljnika "Monitor" Milka Tadic kaze da se u Crnoj Gori, kao i u Srbiji, van uskog kruga istomisljenika, ne vodi rasprava o zlocinima iz neposredne proslosti. Razlog je, smatra ona, sto je aktuelna vlast bila deo politike koja je dovela do ratova i raspada bivse Jugoslavije, bas kao i aktuelna crnogorska opozicija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Jedini rat u kom nismo zajedno ucestvovali je onaj vezan za Kosovo i Metohiju, 1999, iako je s Kosovom i mitom o Kosovu krenuo nas sunovrat. Ako crnogorski intelektualci, koji su se opirali ratu, ne ukljuce u ovakve price, Crna Gora bi mogla da prodje kao Austrija i veliki zlocin rata bi se mogao vezivati samo za Srbiju, sto nije tacno", kaze Tadic.

Predsednik Skupstine Distrikta Brcko Mirsad Djapo boravio je tokom vikenda u Beogradu, kao gost Skupstine Socijaldemokratske unije. U razgovoru za Radio B92 Djapo ukazuje da je neophodno preispitati individualnu krivicu svih koji su doveli do rata, a one koji su pocinili ratne zlocine izvesti pred lice pravde. Istovremeno, smatra Djapo, odnosi bivsih suseda su u fazi uspona. "U Beograd sam poceo da dolazim pre par meseci. Vreme od 1992. do danas je, imam utisak, nekako stalo, to je dugo trajalo, ali mislim da imamo sansu da vratimo medjusobno poverenje, da ovaj region otvorimo i priblizimo Evropi i da za izvesno vreme udjemo u evropske integracije. Koliko brzo, to zavisi od nas, ali i od okruzenja", kaze Djapo.

Politika cutanja, njeni uzroci i posledice po Srbiju i njene susede, tema je emisije "Katarza" Radija B92, od 15:00 do 16:00.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.