O NAŠEM TROŠKU: Direktor na praksi u Dominikani i na Mauricijusu!

Izvor: Blic, 04.Jun.2014, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O NAŠEM TROŠKU: Direktor na praksi u Dominikani i na Mauricijusu!

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović potrošio je više od sedam miliona dinara za putovanja po svetu. Van zemlje provede i do 80 dana godišnje?!

On je toliko novca potrošio u poslednje tri godine, što i ne bi bilo strašno da za plate zaposlenih novca ima još jedva za koji mesec, saznaje „Blic”.

Tokom prošle godine Komisija je planirala da će ostvariti prihod od oko 361,6 miliona dinara, ali se ispostavilo da je ostvarila tek samo mali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deo toga, tačnije oko 55 miliona dinara. I pored lošeg poslovanja unazad nekoliko godina, predsednik Komisije je stalno na putovanjima, koji se u celosti finansiraju upravo iz budžeta ovog tela.

Prosečna plata 170.000 dinara

U Komisiji za hartije od vrednosti zaposlena je 41 osoba. Prosečna plata iznosi 170.000 dinara mesečno, a najviša je 340.000, koju ima predsednik Komisije. Direktori sektora i rukovodioci odeljenja imaju od 176.000 pa do 197.000 dinara, dok ostali zaposleni mesečno zarađuju od 76.000 pa do 179.000 dinara. Dobra plata, međutim, nije ih stimulisala da ne zabeleže gubitke.

Dokumenta u koje je „Blic” imao uvid pokazuju da je Ćirović samo tokom 2012. godine potrošio oko 3,3 miliona dinara na putovanja. Van zemlje je te godine bio 80 dana. Godinu dana ranije potrošio je oko 926.000 dinara. On je jula 2011. godine postao direktor, tako da je ovaj iznos potrošio samo za pet meseci, a za 2013. godinu krije podatke i odbija da ih dostavi „Blicu“! Ali lako je zaključiti koliko se trošilo, jer se za „turneje po svetu” izdvaja dva odsto od ukupnih rashoda. U 2013. godini ispada da je potrošio oko 3,4 miliona dinara.

Pariz je obilazio tri puta, a pored Francuske posetio je Ameriku, Peking, Brisel, Beč, Skoplje, Strazbur, Ljubljanu, Grčku, Moldaviju, Izrael. Ipak, zbog državničkog posla obišao je i neka egzotičnija mesta, poput, Indije, Mauricijusa, Dominikanske Republike. Sve mu je bilo plaćeno, i dnevnice.

- Rad Komisije kao nezavisnog tela je zbog finansijske situacije ugrožen i pitanje je da li će biti plata do kraja godine. A Ćirović ništa ne preduzima povodom toga. Uopšte ne sedi u Komisiji, stalno putuje - kaže naš izvor.

S druge strane, dr Zoran Ćirović potvrđuje za „Blic” da je finansijska pozicija Komisije dosta nepovoljna. On, međutim, kaže da su troškovi službenih putovanja u granicama onoga što je zacrtano finansijskim planom.

- Članstvo u Međunarodnoj asocijaciji komisija za hartije od vrednosti (IOSCO) zahteva prisustvo na raznim forumima i komitetima jer imamo obavezu da glasamo. Tačno je da IOSCO za svoje sastanke ponekad bira daleke destinacije, ali je važno da na tim skupovima imamo svog predstavnika - kaže on.

On objašnjava da su putovanja u egzotične zemlje potrebna jer Srbija u ovoj oblasti mnogo zaostaje za svetom.

- Taj zaostatak moramo postepeno da smanjujemo, a za to su nam potrebna kako američka i evropska iskustva, tako i iskustva nekih zemalja u razvoju poput Indije, Brazila, Turske... - zaključuje Ćirović.

Preko Nedića u SNS

Ćirović je na mesto direktora Komisije došao kao kadar DS. Po dolasku nove vlasti njegova saradnica G. J. ga upoznaje sa Novakom Nedićem, tada zamenikom generalnog sekretara vlade. Sredinom 2012. Ćirović prelazi u SNS. Kako smo pisali, G. J. je početkom godine u pismu članovima Komisije navela da je Nedić lobirao za njeno imenovanje i da je nakon toga zahtevao da stupi u seksualne odnose s njim.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ljubitelj Dominikane pod lupom Skupštine

Izvor: Blic, 05.Jun.2014, 16:57

Skupštinski Odbor za finansije sutra će razmatrati poslovanje Komisije za hartije od vrednosti. To je za „Blic” potvrdio predsednik Odbora Veroljub Arsić. Zoran Ćirović..- Razgovaraće se o dve tačke. Jedna je izveštaj o poslovanju Komisije za 2013. godinu, a druga je finansijski plan za 2014....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.