Izvor: B92, 24.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O. Ivanović: Plan štiti suverenitet

Beograd -- Oliver Ivanović izjavio je da se dokument od šest tačaka, oko kojeg su se saglasili Srbija i UN, zasniva na poštovanju Rezolucije 1244.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju dodaje da se Rezolucijom 1244 "štiti naš suverenitet i integritet". Prve dve tačke, koje se odnose na policiju i pravosuđe, bile su dominantne, jer su to ključni uslovi za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Ivanović u intervjuu "Novostima".

"Takođe, insistirali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo i na stvaranju uslova za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, a to je moguće samo ukoliko ne učestvuju u kosovskim institucijama, jer mi ne priznajemo nezavnost Kosova", kazao je on i dodao da "zato zahtevamo da se nastavi saradnja sa UNMIK-om, u cilju normalizacije života Srba na Kosmetu".

Na pitanje kada se očekuje dolazak misije Euleks na Kosovo, s obzirom da to podrazumeva pomenuti plan, Ivanović je rekao da bi primena plana na terenu mogla da usledi odmah posle sednice Saveta bezbednosti.

"Misija Euleks se, u tom slučaju, može rasporediti na terenu, ali prvo u albanskim, a potom u srpskim sredinama. Tako bi se dalo vremena srpskom življu da se uveri da su prihvaćeni naši zahtevi - da Euleks bude statusno neutralan i da neće sprovoditi plan Martija Ahtisarija", rekao je on.

Ivanović je kazao da Euleks, ukoliko prihvati tri zahteva - da dobije odobrenje SB, da bude statusno neutralan i da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija - "za Srbe ne može biti nikako opasan".

"Opasnost predstavljala samo Međunarodna civilna kancelarija na čelu sa Piterom Fejtom, koja se jasno deklarisala da podržava nezavisnost i da namerava da sprovodi Athisarijev plan", ukazao je Ivanović.

On je ocenio da status Kosova nije definitivno rešen i da je ovo "tranzicioni period", a da se status mora ponovo razmatrati", istakavši da se ne može isključti činjenica da su 52 zemlje priznale nezavisnost Kosova.

"Ipak, svima je jasno da rešenja nema bez Srbije, kao što je jasno da Srbija nikada neće priznati nezavisnost. Toga postaju svesni i Albanci, ali i one zemlje koje su ih možda brzopleto podržale, pa će doći vreme kada će se preispitati", naveo je Ivanović.

Na primedbu da se govori o zloupotrebi budžetskih sredstava koja se izdvajaju za Kosmet, on je rekao da su ministarstva za Kosovo i Metohiju, finansije, zdravstvo, prosvetu i socijalnu politiku već pokrenula akciju da bi ispitala kako se usmeravao i koristio novac u pokrajini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.