Nulta decenija

Izvor: RTS, 06.Jan.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nulta decenija

Decenija, koju još nazivaju i nultom, u Americi proglašena najgorom od Drugog svetskog rata. U svetu su se smenjivali krize i ratovi. Svi se slažu da se živi sve brže, umnogome zahvaljujući novim tehnologijama.

Ono po ćemu se decenije inače pamte - specifična muzika, moda i trendovi, nije postojalo u proteklih deset godina. U godinama u kojima se živelo svetlosnom brzinom, sve je bilo dozvoljeno. Nulte godine beleže procvat festivala svuda po svetu, ali i sve više koncerata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Filmsku umetnost obeležila je trka za što boljim digitalnim efektima i uticaj Interneta.

Ranije ste filmove mogli da gledate u bioskpopu, a sad možete jednostavno da ih skinete s Interneta, kaže scenarista i reditelj Miroslav Momčilović.

U skladu sa novim tehnologijama, posebno se izdvaja jedan fenomen poslednje decenije. Način komunikacije. Razgovara se sve brže ali sve površnije, mejlovima, telefonskim porukama, putem socijalnih mreža. Ko nije uvek pri ruci, kao da ne postoji.

Slađana Poliakov, urednica magazina "Sensa" zaprepašćena je nad činjenicom da deca koja dolaze neće moći da shvate da smo nekada nekog morali da zovemo telefonom na kuću da bi s njim razgovarali.

Iz protekle decenije, pamtiće se i da su žene postale sve dominantnije i da ćemo, u svetlu klimatskih promena, verovatno morati da nađemo najbrži put do Meseca jer smo na dobrom putu da upropastimo planetu. Posle tolikog ubrzanja, mnogi veruju, jednom mora da se stane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.