Nuklearne elektrane: Uzbekistan traži podršku javnosti za razvoj atomske energije

Izvor: B92, 30.Jul.2019, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearne elektrane: Uzbekistan traži podršku javnosti za razvoj atomske energije

Vlada Uzbekistana pokušava da dobije podršku javnosti kako bi se sproveli u delo ambiciozni planovi o razvoju nuklearne energije.

Neki Uzbekistanci sumnjaju u istinitost rezultata ankete koja pokazuje snažnu podršku planovima za izgradnju prve nuklearne elektrane u ovoj zemlji podložnoj zemljotresima.

Jorabek Mirzamahmudov, direktor državne agencije Uzatom, kaže da na osnovu "preliminarnih rezultata" 70 odsto ispitanika podržava zajednički nuklearni projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Rusijom.

On je novinarima rekao da većina ispitanika "nije bila upoznata sa planovima, ali kada su im objasnili osnovne principe, 70 odsto je podržalo tu ideju", prenosi portal Kun.uz.

Agencija koja je sprovela anketu često blisko sarađuje s vlastima, a na sajtu još nije objavila detalje u vezi sa sprovedenim istraživanjem.

Energetski izvori Uzbekistana su ugalj, gas, nafta, a iz Tadžikistana se uvozi hidroelektrična energija. Međutim, to neće biti dovoljno da zadovolji potrebe rastućeg broja stanovnika.

Ruska agencija za nuklearnu energiju Rosatom pristala je da isporuči dva reaktora, a očekuje se da će fabrika koja bi trebalo da bude puštena u rad do 2028. godine, proizvoditi 15 odsto energije koja je potrebna Uzbekistanu.

Autoritarna vlada predsednika Šavkata Mirzijojeva želi da za ovaj plan dobije podršku javnosti iako je razvoj nuklearne energije kontroverznije pitanje u centralnoj Aziji nego bilo gde drugde.

Sećanja na testiranja oružja koja su kontaminirala velike delove istočnog Kazahstana i bila razlog za stvaranje prvog anti-nuklearnog pokreta u Sovjetskom Savezu i dalje su sveža.

Tu je i uvek prisutna zabrinutost zbog seizmoloških linija u centralnoj Aziji.

Mnogo je onih koji se sećaju zemljotresa koji su 1948. i 1966. uništili prestonice Turkmenistana i Uzbekistana.

Imajući to na umu, mediji su opširno izveštavali o seizmičkim istraživanjima oko jezera Turkan i o seminaru Međunarodne agencije za atomsku energiju o bezbednosti, kako bi javnosti preneli poruku da država čini sve da osigura da elektrana ne bude izgrađena u zoni u kojoj se mogu očekivati zemljotresi.

Čak i dečji televizijski kanali prikazuju crtani film Kuvvat (Snaga) u kom robot objašnjava koliko je nuklearna energija korisna.

Ne veruju svi u to, a neki Uzbekistanci su odlučili da sprovedu sopstvenu neformalnu anketu.

Popularni satirični bloger Troll.uz je sproveo anketu na Fejsbuku koja pokazuje da se 61 odsto od 6.600 učesnika protivi izgradnji nuklearne elektrane - mnogi se slažu da postoji potreba za većom proizvodnjom energije, ali žele da istraže alternative opciji atomske energije.

Jedan od protivnika kaže da će promeniti mišljenje samo ako "osoblje Uzatoma dovede porodice da žive u blizini fabrike kada bude puštena u rad".

Međutim, oko 39 odsto anketiranih korisnika Fejsbuka i dalje podržava nuklearni plan i energetsku stabilnost koju taj plan obećava.

"Samo ljudi u glavnom gradu Taškentu u kome nema restrikcije struje u zimskom ili letnjem periodu su protiv toga, za razliku od miliona koji će imati koristi od toplote i svetlosti", kaže jedan od učesnika.

Reporteri Elbek Danijarov i Martin Morgan

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.