Nuklearka Rusije i Kine na mesecu? Amerikanci u panici, Stejt department traži hitnu procenu

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 18:28

Nuklearka Rusije i Kine na mesecu? Amerikanci u panici, Stejt department traži hitnu procenu

Stejt department je pozvao na "rigoroznu" bezbednosnu procenu predloženog zajedničkog plana Rusije i Kine za uspostavljanje lunarne baze na nuklearni pogon.

Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je ranije ovog meseca da dve sile "ozbiljno razmatraju projekat“ za postavljanje nuklearne elektrane na površinu Meseca koja bi jednog dana mogla da podrži lunarna naselja.

Projekat bi, rekao je Borisov, mogao da se realizuje„negde na prelazu 2033-2035. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Njuzvik da su SAD "svesne planova Kine i Rusije za međunarodnu stanicu za istraživanje Meseca“, napominjući "decenijske saradnje u svemiru“ između dva suseda.

Nema sugestije da planirani projekat ima vojnu komponentu, ali Institut za proučavanje rata sugeriše da su Borisovljeve primedbe "indikativne za otopljavanje odnosa i spremnost Kine da podstiču dugoročno strateško partnerstvo sa Rusijom kako bi se suprotstavili i eventualno ugrozili Zapad".

Američki strahovi u vezi sa oružjem u svemiru bili su pojačani u februaru, kada su američki zakonodavci pozvali predsednika Džoa Bajdena da skine tajnost sa informacija o "ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti", navodno ruskom antisatelitskom oružju na nuklearni pogon.

Moskva je više puta demantovala te izveštaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nuklearka Rusije i Kine na Mjesecu? Amerikanci u panici

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Mar.2024

VAŠINGTON - Stejt department je pozvao na "rigoroznu" bezbjednosnu procjenu predloženog zajedničkog plana Rusije i Kine za uspostavljanje lunarne baze na nuklearni pogon.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.