Nož u leđa Rusiji; Prigožin sve priznao, od početka postoji samo jedan plan: Monstruozna predstava srama

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 17:53

Nož u leđa Rusiji; Prigožin sve priznao, od početka postoji samo jedan plan: "Monstruozna predstava srama"

Pres-služba osnivača Vagnera PMC Jevgenija Prigožina objavila je deo njegovog monologa na Telegramu.

Šef plaćenika ponovo je oštro kritikovao rusko vojno rukovodstvo i dao nekoliko izjava koje se ne poklapaju sa zvaničnim ruskim stavom o uzrocima i toku rata u Ukrajini.

Prigožin je rekao da Ukrajina neće napasti Rusiju.

"Sada (rusko) Ministarstvo odbrane pokušava da obmane javnost, pokušava da obmane predsednika i ispriča priču da je došlo do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sumanute agresije Ukrajine, a oni će da napadnu nas zajedno sa celim blokom NATO. Stoga je 24. februara pokrenuta takozvana specijalna operacija iz sasvim drugih razloga", rekao je Prigožin.

On je naveo i da su ga posle ruske okupacije dela Donbasa 2014. godine, Kremlj i FSB opljačkali.

"Donbas je bio odlično mesto gde je novac podeljen", rekao je on.

Štaviše, prema Prigožinu, u početku je bilo moguće izbeći rat.

"Koliko ja znam za ovu priču, Zelenski je, kada je postao predsednik, bio spreman na sve dogovore. Sve što je trebalo da se uradi jeste da siđe sa Olimpa, ode i pregovara", tvrdi Prigožin.

Međutim, želja Kremlja da imenuje bivšeg poslanika Viktora Medvedčuka za predsednika Ukrajine nadmašila je zdrav razum.

"On (Medvedčuk) je čekao da dođu ruske trupe, Zelenski bi pobegao, svi bi položili oružje, a on bi postao predsednik. Jedini zadatak nakon toga bio je da se podele materijalna dobra kada preuzmu kontrolu nad Ukrajinom", tvrdi Prigožin.

Osim toga, prema Prigožinu, ovaj rat je bio potreban da bi "gomila stvorenja jednostavno trijumfovala i promovisala se, pokazujući kakva je jaka vojska i da bi Šojgu postao maršal".

"Kao rezultat toga, invazija na Ukrajinu se pretvorila u "monstruoznu predstavu srama" za Rusiju, pošto se ruski predsednik Vladimir Putin od prvog dana samoizolovao i počeo da dobija informacije o toku neprijateljstava od Ministarstva odbrane, što ga dovodi u zabludu", rekao je Prigožin.

Šef Vagnera je priznao da se parole o zaštiti "ruskog naroda" u Donbasu zapravo svode na banalnu pljačku Ukrajine.

"Naš sveti rat sa onima koji vređaju ruski narod, sa onima koji pokušavaju da ga ponize, pretvorio se u samo reketiranje, tačnije, u pljačku, uzdignutu na rang zakona, na rang nacionalne ideologije", rekao je on.

Tokom svog monologa, Prigožin je više puta nazivao vojno rukovodstvo zemlje "pokvarenim ološem", "mentalno bolesnim ološem" koji je "bacio hiljade ruskih momaka u mašinu za mlevenje mesa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.