Novozelandska kompanija pravi džet pekove

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novozelandska kompanija pravi "džet pekove"

Kompanija "Martin Erkraft" iz Krajstčurča na Novom Zelandu" pokrenuće proizvodnju ličnih "džet pekova", naprave koja se zakači za leđa i pomoću koje možete da preletite oko 50 kilometara za pola sata, sa punim rezervoarom.

"Martin Erkraft" planira da godišnje proizvede 500 "džet pekova", a prodavaće ih po ceni od oko 50.000 funti, preneo je "Telegraf".

Izum Glena Martina, koji je otkrio svoju mašinu prvi put u julu prošle godine, ima 200 konjskih snaga i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve elise, a teži manje od 115 kilograma.

Za let sa "džet pekom" nije vam potrebna pilotska dozvola.

Nedavna testiranja pokazala su da sa ovom napravom možete da dosegnete do 2.400 metara visine, a najveća brzina koju razvija je 97 kilometara na sat.

Izvršni direktor "Martin Erkrafta" Ričard Loder rekao je da njihovi "džet pekovi" mogu da postanu idealno rešenje za službe hitne pomoći, privatne korisnike i, čak, vojsku.

"Ovo bi mogla da bude naprava koja spasava živote. Za nas je to odličan komercijalni potez", dodao je on.

Proizvodnja će započeti i na lokaciji van Novog Zelanda, a kompanija nije želela da otkrije o kom mestu je reč. Loder nije otkrio partnera, ali je ukazao da je reč o međunarodnoj avio kompaniji, koja bi imala većinski udeo od 51 odsto akcija. Zajednički projekat počeće da se sprovodi kroz novostvorenu firmu. Loder i izumitelj "džet peka" Glen Martin biće direktori nove kompanije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.