Izvor: B92, 04.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novosti" pisale Milosevicu

Kolektiv Kompanije "Novosti" AD uputio je otvoreno pismo predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu, u kome izrazava nezadovoljstvo zbog odluke Savezne vlade o pripajanju Kompanije Saveznoj javnoj ustanovi "Borba". "Sada se nasa kompanija... nacionalizuje u okviru Savezne javne ustanove 'Borba' nezakonitim odlukama Viseg privrednog suda, Republicke agencije za procenu vrednosti i Osnovnog privrednog suda", navela je Kompanija "Novosti" AD u pismu Milosevicu. U pismu Milosevicu navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da "po saznanjima" Kompanije "potvrdjenim iz vise izvora, ukljucujuci i samu Vladu", ta Uredba nije bila na dnevnom redu sednice Vlade i da je odluka doneta "nekim drugim zakulisanim putem, a u ime Savezne vlade". "Ne pristajemo, gospodine predsednice, da grupe i grupacije, zaklanjajuci se iza paravana vlasti donose odluke koje kompromituju licnosti od ugleda i autoriteta, a jedna po svemu sudeci uzoran kolektiv prisvajaju nelagalnim instrumentima vlasti", navodi se jos u pismu Milosevicu. Redakcija beogradskog lista "Vecernje novosti" saopstila je da je nekoliko strana subotnjeg izdanja, ukljucujuci naslovnu, u potpunosti izmenjeno u stampariji "Borbe", bez znanja redakcije. U saopstenju se navodi da glavni i odgovorni urednik "Vecernjih novosti" Pera Simic nije potpisao nedeljni broj lista. Novimenovani v.d. direktora i glavnog urednika tog lista Dusan Cukic sinoc je dosao u redakciju, ali se nije obratio zaposlenima. Cukic je usao u pratnji generalnog direktora Savezne javne ustanove "Borba" Zivorada DJordjevica. U impresumu subotnjeg izdanja "Vecernjih novosti" pise da je direktor i glavni i odgovorni urednik lista Dusan Cukic, i da Novosti deluju u sastavu Savezne javne ustanove "Borba", ciji je generalni direktor Zivorad Djordjevic, visoki funkcioner Jugoslovenske levice.

Javna sednica Odbora za odbranu kompanije "Novosti", kome je pristupilo vise od 150 istaknutih kulturnih i javnih licnosti, nije odrzana u subotu u 12 casova u sali SO Stari Grad, zbog verskog praznika Zadusnica. To je odluceno u petak na zboru radnih ljudi u kompaniji "Novosti". Medju nekolicinom prisutnih u holu opstine Stari Grad, koji su ipak dosli na sednicu, sreli smo i penzionisanog novinara ove medijske kuce Mikana Milovanovica, dojucerasnjeg urednika rubrike "Takoreci nezvanicno", koji nam je objasnio razloge svoje odluke da vise ne pise svoju rubriku: "Kuce 'Borba', koju je nudio sef radikala na prodaju, zato sto je video da je besmisleno da kuca sluzi listu koji ima 5-6.000 tiraz, resen je problem nasilnim pripajanjem jednog lista uz cvrsto uverenje da ce on moci da odrzi drukcijom uredjivackom politikom veliki tiraz i veliki priliv para, koji u ovom trenutku iznosi 2 miliona dnevno, cak ni to nije tajna. List je okupiran na najvulgarniji nacin. Naime, mene to podseca na 41-vu, koju sam isto doziveo, video sam kako to izgleda - nema razgovora - ovo je sila, nasilje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.