Izvor: B92, 22.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Železnica pred kolapsom

Beograd -- Ako država ne povuče dramatične poteze, železnica u Srbiji će doživeti kolaps i prestaće da funkcioniše, pišu Večernje novosti.

U prva dva meseca ove godine robni saobraćaj na železnici je prepolovljen u odnosu na isti period lane. U putničkom je otkazano čak oko 60 vozova, pa je i broj putnika umanjen za oko 30 odsto.

Kompozicije na polovini srpskih pruga, što je 2.072 kilometra, zbog loše infrastrukture saobraćaju brzinom manjom od 60 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sat, a na samo 95 kilometara mogu da razviju "stotku”.

Kada se tome doda i činjenica da se umesto 152,4 kilometra prosečno godišnje remontuje svega 25,6 kilometra i da nedostaje više od sto ispravnih putničkih vagona kako bi se ispoštovao red vožnje, situacija je još jasnija.

Novosti navode reči profesora Milana Markovića, šefa katedre za eksploataciju železnica na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, da država uporno izbegava da zakonom propiše svoju obavezu i sanira železnicu.

"Država već dugo ima taktiku da železnici ne daje ni približno onoliko subvencija koliko je neophodno da bar počne svoj oporavak, a zauzvrat, suštinski ne kontroliše svrsishodnost i rezultate trošenja novca, koji u apsolutnom iznosu uopšte nije mali", kaže profesor Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.