Novosti: Uz Makrona u delegaciji i veliki prijatelji Srba

Izvor: B92, 13.Jul.2019, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Uz Makrona u delegaciji i veliki prijatelji Srba

Novosti u sutrašnjem štampanom izdanju pišu o tome da će u delegaciji francuskog predsednika biti i poznati umetnici našeg porekla.

U tekstu citira poznatog umetnika rođenog u Beogradu Enkija Bilala.

"Drago mi je što me je predsednik Makron pozvao da budem u zvaničnoj delegaciji. Nismo se do sada sreli, ali su mu poznati moje poreklo i artistički angažman. Nisam samo crtač stripova, već i reditelj, slikar, scenograf, radim puno toga i deo misije biće da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sretnemo sa određenim brojem srpskih umetnika i obnovimo veze", kazao je Bilal.

Kaže i da je upralu učvršćivanje odnosa u piolitičkom, ekonomskom i vojnom domenu, te da će biti reči o Kosovu, ali i o onome što se događalo kod Trijumfalne kapije na komemoraciju povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Ceremonija pred Spomenikom zavalnosti Francuskoj trebalo bi da bude početak novog otopljavanja naših odnosa", kaže Bilal.

I Reno Žirar, francuski novinar navodi tri aspekta ove posete.

"Prvi je jačanje odnosa u domenu kulture i sisret sa studentima iz Srbije. Nadam se da će to dati doprinos povećanju broja srpskih studenata u Francuskoj. Ne treba zaboeraviti da ej Spomenih zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu podignut u zbog toga što je Francuska prihvatila hiljade srpskih đaka i studenata tokom Prvog svetskog rata, kao što je prihvatila ranjene borce, ratovala zajedno sa srpskim vojnicima i učestvovala u oslobađanju Srbije i Beograda".

Kao drugi aspekt posete navodi podršku Francuske uzlasku Srbije u EU, a trećije, dodaje, vizija regionalne bezbednosti kou će Makron izneti, ali, napominje, želeće da sasluša i srpsku stranu s tim u vezi, kao i šta može da se uradi po pitanju rešavanja "albanskog iredentizma na Balkanu".

Geopolitičar Žak Rupnik smatra da je došlo vreme da se okrene stranica posle traumatizma devedesetih, rata na Kosovu i bombardovanja.

"Veoma je važna tema proširenja. Francuski predsednik treba da objasni smisao usporavanja evrointegracija Zapadnog Balkana i da istakne da proširenje treba da ostane apsolutna perspektiva. Ako želimo da srpsko društvo ostane privrženo evropskoj ideji, taj proces mora da zadrži kredibilitet", zaključio je Rupnik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uz Makrona u delegaciji i veliki prijatelji Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2019, 00:04

Novosti u današnjem štampanom izdanju pišu o tome da će u delegaciji francuskog predsednika koja u ponedeljak dolazi u dvodnevnu posetu biti i poznati umetnici našeg porekla...U tekstu citira poznatog umetnika rođenog u Beogradu Enkija Bilala..."Drago mi je što me je predsednik Makron pozvao da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.