Izvor: B92, 11.Dec.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Poskupljuju lekovi?

Beograd -- Lekovi će poskupeti za oko 10 odsto, a odluku o korekciji cena Vlada Srbije usvojiće najverovatnije već danas, pišu Večernje novosti.

U nove cenovnike medikamenata biće ukalkulisan kurs evra od oko 85 dinara, što je za devet dinara više nego pre tri meseca, kada su cene lekova zbog pada evropske valute snižene. Ovom korekcijom cene lekova praktično će se vratiti na nivo pre septembarskog pojeftinjenja.

Preračunavanje o poskupljenju lekova u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovine počelo je pre dve nedelje, dok je evro svakodnevno skakao, i najveća dilema je bila koji kurs evra uzeti za obračun.

Prvi predlog bio je da se u nove cenovnike ukalkuliše kurs od 87,7 dinara za evro, ali je u međuvremenu domaća valuta ojačala.

Proizvođači lekova kažu da je odugovlačenje zdravstvenoj kasi donelo uštedu, a njima - samo povećalo gubitke.

U grupaciji domaćih proizvođača lekova izračunali su da su od septembra zbog jačanja evra u odnosu na domaću valutu mesečno knjižili gubitak od 150.000 evra, piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.