Izvor: B92, 14.Nov.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Neće iz kruga dvojke

Beograd -- U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da nezaposleni u Beogradu ne prihvataju nova radna mesta ako to znači da treba da putuju van glavnog grada.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da su nezaposleni slabo pokretljivi, a da su posebno probirljivi pravnici, ekonomisti i ostali visokoobrazovani. Kada traže zaposlenje, pogled im ne ide dalje od oboda Beograda, a retko se odluče i da rade u prigradskim opštinama Lazarevac, Mladenovac ili Barajevo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kada je nedavno firma u Obrenovcu raspisala konkurs za radno mesto, za koje je bila neophodna diploma Pravnog fakulteta, nijedna osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje nije bila zainteresovana za ovaj posao.

U ovoj beogradskoj opštini na birou je bio samo jedan kandidat te struke, koji nije imao položen pravosudni ispit, pa nije zadovoljio uslove konkursa. Iako u glavnom gradu ima više od 3.000 nezaposlenih pravnika, niko od njih nije pristao da putuje do Obrenovca.

Slično se dogodilo i kada je poslodavac u Pančevu tražio diplomiranog ekonomistu. U Beogradu ih na birou ima više od 5.000, ali nijedan nije hteo na posao s druge strane Dunava.

"Oni koji su završili fakultete s kojima može da se dođe do posla ne nameravaju da putuju ni do Mladenovca. Čekaju posao isključivo u Beogradu", objašnjavaju u NSZ.

Slično je i sa profesorima matematike, fizike i hemije, jer oni lakše dođu do posla, pa nemaju ni potrebe da se sele.

Zbog toga je školama po unutrašnjosti teško da pronađu upravo profesore za te predmete.

Lična percepcija i porodični status presudni su kada se donose ovakve odluke, smatraju u NSZ. Sve zavisi od toga da li je kandidat u braku, da li ima decu, kakvi uslovi rada mu se nude.

U većini slučajeva presudna je, ipak, debljina koverte. Ako je plata dobra, nezaposlenima lakše padaju i putovanje i preseljenje.

Od ukupnog broja nezaposlenih, kojih je na evidenciji NSZ-a u septembru bilo 737.160, čak 63 odsto na posao čeka duže od godinu dana.

Do radne knjižice najteže dolaze mladi do 34 godine koji se zapošljavaju prvi put i oni koji su u petoj deceniji ostali bez primanja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.