Novosti: Mulj stiže i vazduhom?

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novosti": Mulj stiže i vazduhom?

Beograd -- U Dunavu nema opasnih materija iz Mađarske. Moguće da zagađenje stigne vazduhom, kada se toksični mulj osuši, pišu "Večernje novosti".

Prema poslednjim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije urađenim u utorak, u dunavskoj vodi nema povećane koncentracije opasnih materija.

Mađarski parlament je odlučio da odobri nacionalizaciju kompanije MAL, koja je izazvala ekološku katastrofu.

"Poslednji podaci kvaliteta dunavske vode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Bezdanu govore da nema opasnosti po zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj, jer u našu zemlju nije ušao otrovni crveni mulj, već rastvorene materije koje potiču od mulja", objašnjava Branislav Gavrić, pomoćnik direktora za kontrolu i zaštitu životne sredine u RHMZS.

Gavrić kaže da i narednih dana ne treba očekivati bitnije izmene kvaliteta dunavske vode.

"Ono što je potencijalno veća opasnost za ceo region je da zagađenje dođe vazduhom, kada se toksični mulj osuši. On bi se vetrom raznosio u vidu puder-prašine", upozorava Gavrić.

On kaže da će se od srede voda kod Bezdana uzorkovati samo jedanput dnevno.

Prema rečima Tibora Dobšona, portparola za krizne situacije Mađarske, završen je odbrambeni bedem koji bi trebalo da zaštiti naselje Kolontar od novog izlivanja otrovnog mulja iz rezervoara fabrike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.