Izvor: B92, 25.Apr.2010, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Džep tanji 103 evra

Beograd -- Prosečna plata je u februaru 2010. manja nego u septembru 2008. Prosečni građanin Srbije je za taj perod "zaradio" mesečni "minus" od 103 evra, pišu "Novosti".

U septembru 2008. prosečnoj plati je nedostajalo 93 dinara da podmiri pođednako prosečnu korpu za četvoročlanu porodicu. Prema poslednjem merenju statistike iz februara ove godine, za pokriće potrošačke korpe trebalo je 1,12 prosečnih plata - naspram sume od 32.336 dinara stoje izdaci od 36.196 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od septembra 2008. do septembra 2009. cene na malo porasle su za 9,5 odsto. Februar ove godine je od proseka za prošlu „jači" za 4,5 odsto.

Manja kupovna moć, koju na svojoj koži oseća svaki građanin Srbije, vidi se i u analizama agencije za tržišna istraživanja GFK. Pad je, kažu u ovoj agenciji, pečeo da se oseća već u proleće 2008. godine, kada je zbog izbora nastao vakuum u privredi. Drugi pad se desio u proleće 2009, kada nas je talas svetske ekonomske krize, ma koliko ga nadležni ignorisali, uveliko zahvatio. Sve više je ljudi ostajalo bez posla, a cene su rasle.

„ Jedan od ključnih pokazatelja je indeks kupovne moći, koji se za svaku zemlju pravi na osnovu više relevantnih pokazatelja i koji uzima u obzir i paritet cena. Prema ovom indeksu, koji se pravi za više od 40 zemalja u Evropi, Srbija je jedna od dve zemlje koje su osetile pad kupovne moći još 2008. godine. Sve ostale tada su zabeležile porast. U Srbiji je 2008. godine, jednostavnim rečnikom govoreći, svaki građanin godišnje imao 3.080 evra na raspolaganju za potrošnju, uključujući sva moguća primanja. Godinu dana ranije taj iznos je bio 3.227 evra. Srbija je u 2008. bila na 33. mestu u Evropi", objašnjava Goran Tintor, direktor istraživanja potrošača u GFK.

Iza nas su u tom momentu bile Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Belorusija, Albanija, Ukrajina i Moldavija. Pad se nastavio i u 2009. Te godine je i među Evropljanima bilo više onih koji su osetili da imaju manje novca za trošenje. Srbija se i ovog puta našla među njima.

„Prošle godine smo na raspolaganju imali 2.933 evra, što je dodatnih skoro pet odsto manje u odnosu na 2008, dok je u odnosu na 2007. godinu to pad od devet odsto. Sada smo 34. u Evropi. U međuvremenu su nas pretekli Crnogorci, a skroz su nam se približili Bugari. Dakle, na kraju 2010. možemo očekivati 35. poziciju", kaže Tintor.

Tako nimalo ne iznenađuje što trgovci beleže sve manje pazare. U februaru su građani, pokazuje statistika, kupovali za deset odsto manje nego lane, kada je kriza bila u jeku. Potrošači se odriču luksuza, biraju samo najneophodnije i najjeftinije namirnice.

Sve ove analize imaju smisla ako se pretpostavi da većina građana radi. Krizna godina, međutim, bez posla je ostavila rekordan broj ljudi. U septembru 2008. skoro dva miliona građana Srbije je bilo u radnom odnosu - 1.993.575. Nacionalna služba za zapošljavanje još nije iznela podatke za februar ove godine, ali su i oni iz januara dovoljno zastrašujući. Posao je imao 1.850.871 građanin. Bez radne knjižice je ostalo čak 142.704 radnika!

„Statistički podaci pokazuju da su prošle godine najbolje prošli penzioneri . Oni su zbog prošlogodišnjeg povećanja penzija imali najveći rast prihoda. To se vidi i po situaciji u opštinama koje uglavnom naseljava staro stanovništvo. Oni imaju veći rast prihoda od onih u kojima je više zaposlenih. Odskaču Novi Sad i Beograd, ali zato nema velikih regionalnih razlika između Vranja i Subotice", kaže Miroslav Zdravković, urednik sajta „Ekonomija".

Nije lako proći uzak cenzus koji vodi do prava na socijalnu pomoć. Za godinu dana, međutim, skoro devet odsto više stanovnika Srbije „kvalifikovalo" se za pomoć države. U martu 2010. na evidenciji centara za socijalni rad bilo je 69.756 porodica sa ukupno 177.317 članova.

Najugroženijim domaćinstvima u Srbiji mesečno stiže pomoć države od 6.000 do 10.000 dinara. Višestruko manje od minimalne potrošačke korpe.

Statistika koliko otkriva, toliko i skriva, pa kada se uporedi februar ove godine sa istim mesecom lane, prosečne zarade su porasle, doduše, za skromnih 3,5 odsto. U februaru ove godine srpski prosek je bio 32.336 dinara, a godinu ranije - 31.121 dinar. Preračunato u evre, zaposleni je ove godine primio svega jedan evro manje nego lane - 329 evra. Cene na malo su, međutim, od marta prošle do marta ove godine skočile za 7,4 odsto, a troškovi života za 4,4 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.