Novosadski profesor: U Crnoj Gori ne postoje srpska sveta mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2020, 18:21

Novosadski profesor: U Crnoj Gori ne postoje "srpska sveta mesta"

Profesor na Univerzitetu u Novom Sadu Milenko Perović izjavio je da se inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za osnivanje tima za zaštitu srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojma žive Srbi zasniva na ideji "starog srpskog velikodržavlja".

Ta ideja se, kaže Perović za crnogorske Dnevne novine, uvek sprovodila "glupom silom i panađurskim podvalama".

Protiv takvih "politikantskih fantazmagorija" valja jednom za svagda kazati: u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gori ne postoje 'srpska sveta mjesta', kaže Perović, već postoji samo konfuzija kao rezultat "teških istorijskih falsifikacija i manipulacija".

Perović je inače veoma angažovan na pitanjima aktuelne politike Podgorice, a stručnoj javnosti poznat je po tome što je bio predsednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, koja je 2010. godine objavila Pravopis crnogorskoga jezika i Gramatiku crnogorskoga jezika.

On u tom intervjuu takođe kaže da se nekakav "četnički blok", razvrstan u "tri falange", pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori koristi svim mogućim sredstvima da bi zbunio i prevario crnogorske birače, a da kao sredstva koristi "laži, spletke i pare".

"Sklon sam mišljenju da beogradski velikodržavnici, Amfilohijevi jurišnici i domaći četnički bašibozluci nisu svesni kako svojim namerama zapravo rade na učvršćivanju Crne Gore", rekao je on.

Perović je poručio "razboritim ljudima" da im 30 avgusta neće biti težak izbor, jer će moći da biraju između države koju će nagrizati klerofašizam i kojom će harati "litije" kao potencijalne fašističke falange, kojom bi gospodarili popovi i beogradski tajkuni, te moderne, sekularne, multinacionalne, multikonfesionalne i prosperitetne prozapadne države.

Upitan za tvrdnje da Srbija navodno otvoreno promoviše i podržava izbornu listu okupljenu oko Demokratskog fronta, koji predvodi jedan profesor, Perović kaže da se stidi tog "velikog favorita ujedinjenog četništva", jer nosi farmerke i "dva broja manji subjelkasti sako".

Taj, kaže Perović, ne poznaje politiku, vidi se da su ga u nju gurnuli oni koji takođe ništa ne znaju o politici.

"Ako su ga Srbija i Amfilohije izabrali kao rušioca režima, odista je to za građansku i antifašističku Crnu Goru u izbornom procesu sretan događaj", rekao je Perović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.