Novosadska racija jedan od najtragičnijih događaja

Izvor: Studio B, 21.Jan.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadska racija jedan od najtragičnijih događaja

Novosadska racija jedan je od natragičnijih događaja u istoriji Novog Sada i grad će zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno Eparhijom bačkom i jevrejskom opštinom obeležiti taj tragični datum, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je na konferenciji za novinare istakao da se, dok je on na mestu gradonačelnika, nikada više neće dovoditi u pitanje odluka gradske vlasti da pomen žrtvama bude obeležen u jedinstvenom duhu, uz saradnju Eparhije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bačke, Jevrejske opštine i Grada Novog Sada.

"Posebno mi je zadovoljstvo što je Grad Novi Sad partner sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom i što ćemo, kao i prethodne, i ove godine na dostojanstven način obeležiti taj nemili događaj, koji predstavlja jedan od najtragičnijih datuma u istoriji Novog Sada", rekao je Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić izložio je detalje vezane za obeležavanje 72-godišnjice tragicnog događaja, koji se odigrao od 21. do 23. januara 1942. godine, a u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila.

Prema njegovim rečima, centralni program obeležavanja Novosadske racije počeće u četvrtak, 23. januara, u 12 sati na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica". Obratiće se gradonačelnik Miloš Vučević, nakon čega će episkop bački Irinej služiti pomen žrtvama racije, da bi nakon toga i usledio i jevrejski komemorativni verski obred koji će održati Isak Asiel.

"Delegacije će zatim položiti vence na spomenik „Porodica" u prisustvu ambasadora Mađarske i Izraela, a sa broda rečne ratne flotile biće spušteni venci u Dunav", rekao je Ilić i pozvao sugrađane da prisustvuju i pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži "Štrand".

Protonamesnik Vladan Simić je u ime Eparhije bačke istakao da će Organizacioni odbor u narednom periodu imati i dodatne aktivnosti, prvenstveno vezane za edukaciju sugrađana o raciji, dok je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi kazao je da je važno što se ove godine taj tragični događaj obeležava uz jedinstvo Grada i verskih zajednica, jer se time prema palim žrtvama "pokazuju sva žaljenja i odaje počast".

Po rečima Levija, najvažnije da mlade generacije znaju šta se desilo tokom Novosadske racije i da se tako nešto više nikada ne ponovi. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučević: Novosadska racija jedan od najtragičnijih događaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2014

Novosadska racija jedan je od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada i grad će zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno Eparhijom bačkom i jevrejskom opštinom obeležiti taj tragični datum, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.