Novosađanima ne treba jedna od pet najvećih naučnika u zemlji

Izvor: Press, 14.Mar.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađanima ne treba jedna od pet najvećih naučnika u zemlji

Kako je prof. Kovačić navela u izjavi Tanjugu, na fakultetu su odlučili da ne raspišu konkurs za redovnog profesora, a zvanje vanrednog profesora ističe joj 20. maja

Zakon jasno kaže da se konkurs raspisuje šest meseci pre isteka ugovora, kaže prof. Kovačić i navodi da je kadrovska služba pet puta upućivala direktoru Deparmana za tehničku mehaniku zahtev ali da je on ignorisan.

Prema kategorizaciji Ministarstva prosvete i nauke, Kovačić je istraživač najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kategorije A1, kojih je na FTN-a manje od jednog procenta.

Objavila je više od 100 naučnih publikacija, od toga 45 naučnih radova u časopisima sa SCI liste. Stipendista je Ministarstva prosvete i nauke i usavršavala se na Univerzitetu u Sautemptonu u Engleskoj i La Sapienci u Rimu.

Gostujući je profesor u Institutu za zvuk i vibracije u Sautemptonu i Departmanu za mašinsko inženjerstvo Univerziteta u Šefildu.

Profesorka, koja je 17 godina na FTN, ističe da je dobila šest ponuda za posao, ali da ne misli da se povuče, iako je, kako kaže, samovolja pojedinca ili grupe iznad institucije, iznad sistema.

Ona je u otvorenom pismu medijima i javnosti poručila da neće otići iz Srbije i najavila da će preduzeti pravne korake za odbranu karijere, dostojanstva i ugleda i navela da će se pitanjem da li se pridružuju progonu najboljih, obratiti Univerzitetu u Novom Sadu, Ministarstvu prosvete i nauke, ombudsmanu, međunarodnim organizacijama i javnosti. 

Studenti su prof. Kovačić dali ocenu 9,77 za predavanja, a u međuvremenu pokrenuli su i peticiju "Vratite nam Ivanu Kovačić".

Uprava Fakulteta tehničkih nauka saopštila je, kako je objavljeno na sajtu Radio-televizije Vojvodine, da veoma ceni rad prof. dr Ivane Kovačić i da će nastojati da nađe načina da se problem reši. 

Kako navodi fakultet, po statutu te obrazovne ustanove dekan donosi odluku o raspisivanju konkursa za izbor u zvanje i zasnivanje radnog odnosa na predlog izbornog veća departmana i u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji poslova i radnih zadataka.

Izborno veće departmana donosi predlog za raspisivanje konkursa na inicijativu veća katedre najranije osam meseci pre isteka postojećeg zvanja. 

Dekanu je upućen predlog da postupi u skladu sa odlukom Veća katedre i rezultatom glasanja i da ne pokrene postupak za izbor u zvanje i zasnovanog radnog odnosa i ne raspiše konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanje vanrednog ili redovnog profesora za užu naučnu oblast Mehanika, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu RTV.

Nakon toga, kako se ističe, dekan fakulteta poslao je molbu svakoj od 51 katedre da razmotre mogućnost za raspisivanjem konkursa za prof. dr Ivanu Kovačić. 

Ni jedna katedra nije dostavila predlog za raspisivanje konkursa, navodi se u obrazloženju FTN-a.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.