Novoj vladi izglasano poverenje

Izvor: B92, 13.Jan.2022, 22:50

Novoj vladi izglasano poverenje

Novoj vladi desnog centra češkog premijera Petera Fijale danas je u parlamentu izglasano poverenje.

Kako navodi agencija Rojters, rezultat je bio očekivan s obzirom da je petostranačka koalicija osvojila 108 od 200 glasova u donjem domu parlamenta na izborima prošlog oktobra.

Profesor političkih nauka Fijala (57) i lider Građanskih demokrata obećao je da će ove godine smanjiti potrošnju od 80 milijardi kruna (3,74 milijarde dolara) kako bi budžetski deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio ispod 300 milijardi, čime bi jaz u javnom sektoru bio ispod 4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Kombinacija rastuće inflacije, energetske krize i epidemije korona virusa čini ovu godinu najtežom za građane od kada postoji naša zemlja", rekao je Fijala.

Fijala je rekao i da su glavni prioriteti njegove vlade zakonodavstvo koje će sprečiti buduće vlade da "neumereno" povećavaju poreze, penzijska reforma, raspisivanje tendera za izgradnju nove nuklearne elektrane, reforma obrazovanja, izgradnja 200 kilometara brzih puteva i digitalizacija vladinih usluga.

Prva vladina mera za postizanje uštede bila je zamrzavanje nekih plata u javnom sektoru, navodi Rojters.

Češki kritičari, uključujući nezavisne ekonomiste, tvrde da će značajna fiskalna konsolidacija biti nemoguća bez povećanja poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.