Novo zvono manastira Đurđevi stupovi

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zvono manastira Đurđevi stupovi

Novi Pazar - Manastir Đurđevi stupovi kod Novog Pazara od početka ove sedmice ima novo zvono. Privremeno je postavljeno između zidina trpezarije Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje, graditelja manastira.

Gde će zvono trajno biti postavljeno treba da odrede stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer tek treba da počnu radovi na obnovi i tog dela manastira Đurđevi stupovi.

Novo zvono teško je dve tone i izliveno je u livnici Mladene >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kremenovića, u selu Belosavci na Rudniku. Vrednost je 37.000 evra. Iguman manastira Đurđevi stupovi Gerasim poziva ljude dobre volje da doniraju sredstva za ovo zvono.

Manastir je podignut u 12. veku, kao deo svetske kulturne baštine sa manastirom Sopoćani, Petrovom crkvom i Starim Rasom od 1978. godine je pod zaštitom Uneska. Obnova traje decenijama, a manastir je posle tri veka ponovo oživeo sredinom devedesetih godina prošlog veka. Tada je i krenula intenzivnija obnova ove zadužbine Stefana Nemanje, a nešto kasnije je pokrenuta akcija „Podignimo Stupove, obnovimo sebe“. Akcija i dalje traje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.