Novo žarište u Africi: Ubijeni civili i zvaničnici

Izvor: B92, 23.Avg.2023, 20:47

Novo žarište u Africi: Ubijeni civili i zvaničnici

Devet civila i tri bezbednosna zvaničnika su ubijeni, kada su se dve naoružane susedne zajednice u istočnom delu DR Kongo sukobile oko zemljišta.

Ovo su danas saopštili vojska i lokalna grupa civilnog društva.

Sukobi su izbili u nedelju i ponedeljak između sela Njaca i Adroval u nestabilnoj provinciji Ituri, preneo je Rojters.

Portparol pokrajinske vojske Jules Ngongo Čikudi navodi da su, pored poginulih civila, dva policajca i jedan vojnik stradali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok su pokušavali da intervenišu, a još dva policajca i dva vojnika se vode kao nestali.

Lokalna grupa civilnog društva napominje da je incident kulminacija dugotrajnog neslaganja oko toga koje selo poseduje deo zemlje, ali nije precizirano šta je dovelo do toga da spor preraste u pucnjavu.

Istočni Kongo je prepun nemira, uglavnom povezanih sa aktivnostima milicija zaostalih nakon građanskog rata koji se završio na prelazu dva veka.

Sporovi oko zemlje povremeno izbijaju, posebno između stočara Hema i farmera Lendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.