Izvor: B92, 12.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje za Loru

Split -- Danas je u Splitu ponovo počelo suđenje osmorici bivših hrvatskih vojnih policajaca za mučenje Srba u zatvoru Lora.

Suđenje se ponavlja pošto je hrvatski Vrhovni sud odbacio prethodnu oslobađajuću presudu. Četiri optužena su izjavila da su nevina povodom optužnice za hapšenje, mučenje i ubijanje Srba u Lori 1991, a ostala četiri optužena, uključujući prvooptuženog Tomislava Duića, su u bekstvu, zbog čega će im biti suđeno u odsustvu.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 javlja novinar Feral tribjuna i dopisnik zagrebačkog Radija 101 Vladimir Matijanić, suđenje je počelo čitanjem optužnice, izjašnajvanjem optuženih i čitanjem presude kojom su na prvom suđenju oni oslobođeni krivice. Zanimljivo je da su iz bezbednosnih razloga optuženi u sudnicu dovedeni podzemnim prolazom.

Optuženima se sudi kao pripadnicima 72. bojne Vojne policije jer su maltretirali vojne zatvorenike. Od posledica mučenja i upotrebe vatrenog oružja u junu 1992. u zatvoru su umrli Nenad Knežević i Gojko Bulović. Suđenje za Loru je prekretnica u odnosima hrvatske javnosti prema zločinima koje je počinila hrvatska strana tokom ratnih sukoba iz devedesetih, a suđenje će biti održano pred promenjenim sastavom sudskog veća, kojim će predsedavati Spomenka Tonković, koja važi za sposobnog sudiju. Ona je najavila dugačko suđenje, a na početku će biti saslušano više od 50 svedoka iz Hrvatske i 14 iz Srbije i Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.