Novo srce, nova šansa za život

Izvor: RTS, 09.Mar.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo srce, nova šansa za život

Zahvaljujući donorima, u grudima Miodraga Rajića i Miroslava Petrovića kuca novo srce.

U trenutku kada su naši lekari u jednoj od sala za kateterizaciju Kliničkog centra Srbije prvi put menjali srčani zalistak bez otvaranja grudnog koša, koristeći preponsku aortu i kateter, u drugoj sali, bili su pacijenti kojima je nedavno urađena transplantacija srca, a došli su na kontrolnu biopsiju.

Miodrag Rajić iz Bora, novo srce dobio je 30. decembra, malo pre 52. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rođendana, a  Miroslavu Petroviću, iz Velike Plane, transplantacija srca urađena je u oktobru.

"Sada je dobro, pre toga je bilo dosta teško, nisam mogao da pređem 200 metara, a uzbrdo ni 10 metara, i jedan prag stepeništa. Sada mogu i kilometar i dva. Osećam srce da kuca, osećam napon snage, kao u mladosti", kaže Miodrag.

"Moje sadašnje zdravstveno stanje, u odnosu na stanje neposredno pred operaciju je apsolutno neuporedivo. Sada sam mnogo sposobniji, zdraviji, mogu čitav dan da šetam, pokretan sam da ustajem, komuniciram, radim, da dišem normalno... Snaga srca bila je ispod deset, a sa novim srcem je 80 odsto. Mi se zahvaljujemo donorima, jer bez njih to ne bi bilo", kaže Miroslav.

Od septembra, kada je u Srbiji posle 15-ogodišnje pauze, ponovo pokrenuta transplantacija srca, u Kliničkom centru Srbije je produženo pet života, a još pet osoba dobilo je veštačku srčanu pumpu.

"Za sada su pacijenti dobro, redovno se kontrolišu, prati se njihovo imunološko stanje, ali treba da prođe vreme, najmanje godinu dana, ako bude kao sad, biće dobro", kaže Dragan Cvetković, kardiohirurg, KCS.

Pored organizovanosti, obučenosti, ali i entuzijazma zaposlenih, bez davalaca nema ni transplantacionog programa.

"Želim da se zahvalim porodicama što u najtežim trenucima uspeju da se izdignu iznad svog bola, što uspeju da nas čuju i da omoguće da njihov bol i njihov gubitak bude nova nada za neke druge ljude", kaže Nataša Petrović, anesteziolog iz Urgentnog centra.

U Srbiji u ovom trenutku donorsku karticu ima oko 80.000 građana, a saglasnost za transplantaciju je u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, prošle godine dala 41 porodica, što je četiri puta više nego 2008. godine, kada je u Dnevniku počelo izveštavanje o značaju darivanja organa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.