Novo ruho mosta ljubavi

Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ruho mosta ljubavi

U njegovu obnovu uloženo milion i 400.000 dinara

VRANJE – Strepnje i brige za sudbinu simbola Vranja, koji se nalazi i na njegovom grbu, Mosta ljubavi, ili kako ga u gradu pod Pržarom zovu i "Beli most" više nema. Završena je njegova rekonstrukcija koju je Direkcija za izgradnju grada uradila u saradnji sa Turističkom organizacijom Vranja i Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša. U revitalizaciju Mosta ljubavi uloženo je milion i 400 hiljada dinara i to u zadnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čas. Jer, pretila je opasnost da se sruši.


U poslednje vreme preko njega se noću i krišom prelazilo traktorima natovarenim kradenom drvima iz šuma poviše Vranja. Nije niko poštovao zabranu za teretna vozila rizikujući i sebe i most zarad nekoliko kubika drva. Bio je oronuo i zapostavljen, a iz njegovih zidova je počeo da ispada pre više od jednog i po veka ugrađeni kamen.

- Sada je most onakav kao kad je bio izgrađen. Ovo je prva njegova rekonstrukcija posle drugog svetskog rata i ugrabili smo poslednji čas da ga spasemo propasti, što bi bila velika bruka za Vranje i ljude u njemu na vlasti – priznaje Dejan Stanojević, direktor Direkcije za izgradnju Vranja.

Sve je više turista iz čitavog sveta koji zbog raznih verovanja dolaze u pohode vranjskom "Belom mostu". Uglavnom to čine oni čija je bračna zajednica u krizi, mladi da održe vezu, a budući bračni parovi da ih ništa ne može razdvojiti. Većina zahvata vodu ispod mosta u flašicama kojom prska odeću kako bi zaštitili svoju ljubav od zlih sila.

I Vranje je poput Verone, koja je to turistički dobro unovčila, imalo svoje tragične ljubavnike. O nekim ljubavima je pisao i Bora Stanković. A ovo dvoje, čijoj se ljubavi veliki broj mladih danas divi, zvali su se Ajša i Stojan. Živeli su u osmanlijsko vreme i svoju strasnu i tragičnu ljubav su zapečatili smrću.

Lepa Ajša je bila kći jedinica bogatog i moćnog Selim-bega. Usamljena i velikim kamenim zidom odvojena od ostalog sveta ona je svakog jutra slušala čarobni zvuk dvojnica mladog, lepog i stasitog čobanina Stojana, koji je sa ovcama prolazio pored njenog doma. Kroz odškrinutu kapiju stalno ga je pratila pogledom i zaljubila se. Sanjala je i žudela da ode s njim u planine. Ni Stojan nije ostao ravnodušan pred lepom Turkinjom. Počeli su tajno da se sastaju. Po čaršiji su kružile priče o zabranjenoj ljubavi Turčinove kćeri i mladog kaurina. Priče su došle i do ušiju Selim-bega.

Jednog dana, kada se iskrala iz kuće i otrčala u susret svom draganu, za njom je pošao ljutiti i besan Selim-beg. U ruci je držao pušku. Našao ih je pored reke, uperio je pušku i opalio prema mladiću, ali metak nije pogodio Stojana već Ajšu, koja je svojim telom zaklonila mladića. Drugi kuršum pogodio je Stojana u srce. Jedno pored drugog ležali su mrtvi dvoje mladih čiji je jedini greh bio strasna ljubav.

Po priči koja se prenosi godinama čaršijom, teško ranjena Ajša, pre nego što je zauvek sklopila oči, izrekla je ocu svoju poslednju želju – da se od novca koji je bio namenjen za njenu udaju podigne most na mestu gde su se sastajali i zajedno u smrt otišli.

Selim-beg je ispoštovao amanet svoje jedinice. Skrhan bolom za svojom mezimicom i jedinicom podigao je 1844. godine most koji je narod nazvao Beli most i koji spaja obale Vranjske reke.

Na mostu ljubavi stoje ploče sa natpisom na arapskom jeziku. Sadržinu teksta preveo je matičar Hafis Tutfi Munsalihović, a on glasi:

"Ovaj most zvaće se Beli most, on će služiti za olakšicu. Voda koja ispod njega teče neka posluži ljudima za zdravlje! Prolaznici, prođite jedanput preko mosta i vratite se: videćete da je sagrađen za dobro svakog čoveka. Muhamede Mustafo, posreduj za humanu vlasnicu Ajšu..."

Ispod ovog, dodat je još jedan tekst na arapskom jeziku:

"O čuvaru, vlasnica ove dobrote i lepote, hanuma Ajša, podiže ovaj most da joj Bog oprosti njene grehe i grehe njenih roditelja."

Za dan zaljubljenih veliki broj mladih, zaljubljenih i bračnih parova prelazi po dva puta preko mosta. Kažu da Beli most ima neko čudno dejstvo koje do danas niko nije mogao da objasni, jer, u poslednje vreme, sve je više roditelja koji sa decom prelaze preko mosta.

Aleksandar Davinić

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.