Novo poglavlje saradnje Srbije i Egipta

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo poglavlje saradnje Srbije i Egipta

Kairo i Beograd su na pravom putu da uspostave novo poglavlje saradnje, ocenio ambasador Egipta u Srbiji Ali Galal Abdelaziz Mohamed Basiuni.

Ambasador Egipta u Srbiji Ali Galal Abdelaziz Mohamed Basiuni ocenio da su Kairo i Beograd na pravom putu da uspostave novo poglavlje saradnje između dve prijateljske države i nacije.

"Egipat i Srbija uživaju tradicionalne veze koje su cvetale tokom zlatne ere egipatskog lidera Gamala Abdela Nasera i predsednika Josipa Broza >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tita 1950-ih i 1960-ih, kada su obe zemlje delile mnoge vrednosti i ciljeve. Ta era nam je omogućila solidnu osnovu za novo poglavlje saradnje", istakao je Basiuni u intervjuu Tanjugu.

Ambasador je, međutim, primetio da sadašnji obim trgovine i ekonomske saradnje nije u skladu s velikim potencijalom obe zemlje niti sa odličnim političkim odnosima.

Basuini je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić u tri maha posetio Egipat, a u toj zemlji su bile i delegacije ministarstava Vlade u Beogradu.

Takođe, samo ove godine Beograd su posetile tri visoke delegacije iz Egipta koje su predvodili ministar inostranih poslova Ahmed Abul Geit, ministar trgovine i industrije Rašid Mohamed Rašid na čelu visoke privredne delegacije.

Nedavno je, takođe, zasedao i mešoviti komitet za ekonomsku saradnju dve države, pa je iz Kaira za tu priliku došla ministarka za saradnju sa inostranstvom Fajza Abulnaga.

"To je rezultiralo potpisivanjem nekoliko sporazuma u oblastima kao što su ekonomija, turizam, mineralni resursi i avio saobraćaj", ukazao je ambasador Basiuni.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnici dveju država dogovorili su se da poboljšaju bilateralnu saradnju zasnovanu na komparativnim prednostima koje svaka strana uživa.

Radi se o unapređivanju investicija i zajedničkim poduhvatima sa velikim potencijalom u turizmu, farmaceutskoj industriji, telekomunikacijama i informacionim tehnologijama, agro-biznisu, drvnoj i industriji nameštaja, energiji, hemikalijama, đubrivima, prehrambenoj i automobilskoj industriji i transferu tehnologija.

Basiuni je ocenio kao dalji značajan korak u gajenju saradnje na svim poljima posetu premijera Mirka Cvetkovića Kairu, najavljenu za novembar ove godine.

"Ostvarivanje ciljeva nesvrstanih"

Govoreći o sadašnjem, drugom egipatskom predsedavanju Pokretom nesvrstanih zemalja (PNZ), Bausini je podsetio na "istorijske vođe" Nasera i Tita koji su, zajedno sa indijskim premijerom Džavaharlalom Nehruom, utemeljili i vodili PNZ "kao oličenje zajedničkih težnji zemalja u razvoju za oslobođenje, nezavisnost i razvoj".

Egipat, u periodu do 2012. godine, neće štedeti napore radi postizanja ciljeva PNZ i promovisanja njegovih vrednosti i principa, a naročito mira, bezbednosti, stabilnosti i društvenog napretka, naveo je Basiuni.

Ambasador je naveo da je tokom proteklih godinu dana, između obeležavanja Nacionalnog dana, u znak sećanja na Revoluciju iz 1952. godine, Egipat nastavio da igra uticajnu i aktivnu ulogu na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, kao i razvoja svog naroda.

"Egipat je održao tradicionalne odnose sa arapskim, afričkim zemljama i aktivnu ulogu u međunarodnoj zajednici kroz UN i druge međunarodne organizacije. Takođe, Egipat ima strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Rusijom, kao i sa silama u usponu Kinom, Japanom i Indijom", ocenio je ambasador.

"Egipat ima stabilnu poslovnu sredinu, sa razgranatom ekonomijom koju predvodi privatni sektor, konkurentne podsticaje, lokalno tržište od 85 miliona žitelja i sporazume o slobodnoj trgovini koji nude pristup velikim tržištima u različitim trgovinskim blokovima Afrike, arapskog sveta i EU", naveo je Basiuni.

Ambasador je rekao da je zahvaljujući uspešnim reformama od 2004. godine ukupan domaći proizvod u Egiptu rastao po prosečnoj godišnjoj stopi od oko 7,1 odsto.

Uz to, Egipat je bio zaštićen od poraznih efekata svetske finansijske krize, pa je nacionalna privreda zabeležila u 2009. godine rast GDP od 4,8 odsto.

"Egipat je danas, sa svojim nenadmašnim istorijskim nasleđem i raznim atrakcijama u gostoljubivom mirnom okruženju, jedna od najomiljenijih destinacija u svetu za sve veći broj turista iz Srbije kao i svih krajeva planete", zaključio je ambasador Basiuni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.