Novo oklopno vozilo Lazar

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo oklopno vozilo "Lazar"

"Jugoimport - SDPR" predstavlja novo višenamensko oklopno borbeno vozilo "Lazar". Novi koncept modernih borbenih vozila.

Borbeno vozilo "Lazar" pripada koncepciji vozila koje se danas u svetu razvijaju i masovno koriste u oružanim snagama, rekao je rukovodilac odeljenja za promociju "Jugoinport - SDPR-a" Aleksandar Lijaković.

Lijaković je objasnio da su oklopna vozila tog tipa poznata pod nazivom "vozila zaštićena od mina i zasednih dejstava" ali sa elementima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz koncepcije višenamenskih oklopnih vozila.

"To su dve osnovne koncepcije borbenih vozila točkaša kojima se danas u svetu opremaju oružane snage, uključujući i vodeće države", rekao je Lijaković agenciji Tanjug.

Lijaković je objasnio da "Lazar" predstavlja "po konceptu nešto između ta dva sredstva" a da je "po koncepciji bliži vozilu otpornom na dejstvo mina".

"Smatramo da je vozilo veoma interesantno za svetsko tržište za naše osnovne partnere, ali takođe i za opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije", naveo je on.

Funkcionalni model vozila urađen je tokom 2008, a transporter je, konceptom i tehničkim rešenjima, posebno prilagođen jednicama savremene pešadije i specijalnim jedinicama angažovanim u protivterorističkim dejstvima i mirovnim operacijama.

Transporter "Lazar" pruža i mogućnost udobnog prevoženja, odličnu preglednost, brzu i laku obuku vozača a omogućava efikasnu upotrebu ličnog naoružanja, značajnu vatrenu podršku iskrcanog ljudstva dejstvom ugrađenog naoružanja...

Osnovni koncept tog transportera, sa 10 naoružanih boraca, predstavlja osnovu za razvoj familije vozila, koja obuhvata različite verzije - komandno vozilo, ambulantno vozilo, vozilo namenjeno logističkoj podršci.

Karakteristike

U osnovnoj varijanti vozilo sa frontalne strane pruža zaštitu trećeg stepena, odnosno može da izdrži direktan pogodak projektila kalibra 12,7 milimetara sa razdaljine od 100 metara.

Dodavanjem kompozitnog na osnovni oklop zaštita se povećava. Elemente oštećenog oklopa može menjati i sama posada. Postoji i mogućnost montaže aktivnog oklopa, za pružanje zaštite od kumulativnih projektila ručnih bacača.

Pod vozila je znatno uzdignut i u obliku je latiničnog slova "V", čime se pruža zaštita od protivtenkovskih mina sa šest kilograma eksploziva.

Na krovnoj ploči vozila moguća je ugradnja kupole, turele ukupne mase do dve tone. U ponudi su domaća rešenja, od najskromnijeg - delimično oklopljene turele M-06, koja može integrisati mitraljez M-86 kalibra 7,62 milimetara, teški mitraljez M-87 12,7 milimetara, bacač granata M-93 od 30 milimetara ili top M-55 od 20 milimetara.

Moćnija opcija je kupola LK-08 sa topom kalibra 20 milimetara koji se "hrani" redenikom i ugrađenim mitraljezom M-86. Po potrebi mogu se ugraditi i lanseri protivoklopnih raketa "maljutka 2".

Usvojeni koncept omogućava ugradnju i drugih oružanih stanica sa optoelektronskim sistemom za upravljanje vatrom, a u koji bi se mogao integrisati top M-86 kalibra 30 milimetara, M-55 od 20 milimetara, bacač granata ili mitraljez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.