Novo bratstvo i jedinstvo!

Izvor: Press, 19.Jul.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo bratstvo i jedinstvo!

Hrvatski predsednik na kraju posete Srbiji prošetao centrom Beograda, najavio mogućnost da izbegli Srbi otkupe otete stanove, a od predsednika Tadića dobio ikonu iz Dalja koja je odneta tokom rata Hrvatski predsednik Ivo Josipović, tokom drugog dana posete Srbiji, razgovarao je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, nevladinim organizacijama i udruženjima izbeglih Srba iz Hrvatske. Na kraju posete, dvojica predsednika, Tadić i Josipović, prošetali >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su Knez Mihailovom ulicom (pogledaj okvir), a potom su u restoranu "Kalemegdanska terasa" bili na susretu srpskih i hrvatskih umetnika i novinara.
Tokom razgovora sa izbeglim Srbima iz Hrvatske u zgradi Predsedništva Srbije, Josipović je najavio mogućnost da naši sunarodnici otkupe stanove koji su im oduzeti. Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže za Press da je na sastanku sa Josipovićem i Tadićem bilo petnaestak izbeglica iz kolektivnih centara.
Fond za integraciju izbeglica
- Predsednik Josipović je pomenuo mogućnost produženja roka za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje i, što je navažnije, mogućnost otkupa stanova. Izneo je ideju o osnivanju fonda za integraciju izbeglica iz Hrvatske u Srbiji, što bi bila neka vrsta kompenzacije. Na osnivanju tog fonda zajednički bi radile Hrvatska i Srbija - kaže Cucić. Sastanak je izazvao i negodovanje jednog broja izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske koji smatraju da ih je Josipović "zaobišao".
Hrvatski predsednik i premijer Srbije Mirko Cvetković saglasili su se na jučerašnjem sastanku da je "veoma važno dalje unapređivati ekonomsku saradnju i da je pristupanje EU važan podsticaj za unapređenje svih vidova saradnje". Tokom razgovora sa predstavnicima NVO Josipović je istakao da će "u svom političkom angažmanu nastaviti da pokušava da doprinese pomirenju u regionu".
- U predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao sam partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i u procesu pomirenja - ocenio je Josipović.
On je naveo da je u Beogradu vodio razgovore o privrednoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da je tokom posete sklopljeno mnogo dogovora koje će građani i Hrvatske i Srbije osetiti.
- Važno je da su Hrvati našli svoje mesto u političkom životu Srbije, da imaju predstavnika u parlamentu. Ta činjenica je manje rezultat institucionalnog rešenja, a više dobre volje DS i predsednika Tadića. Bio sam na proslavi u Subotici i bio sam iznenađen brojem Hrvata koji su se okupili, pa i podrškom koju su dali ne samo svom vođstvu nego i predsedniku Tadiću - rekao je Josipović.
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od na ulicama Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge i ocenila da je to značajan simbolični momenat i znak novih strategija i politika u regionu.
Hrvatska ikona
Na kraju, predsednik Srbije predao je hrvatskom kolegi ikonu svete Bogorodice iz crkve svetog Dimitrija u Dalju, u okviru programa vraćanja kulturnih dobara odnetih iz Hrvatske tokom rata. Tadić je ocenio da vraćanje ikone, koja pripada Hrvatskoj i njenim građanima, nezavisno od nacionalne pripadnosti, smatra velikim simboličnim, ali i konkretnim političkim činom. Josipović je istakao da simbolični čin vraćanja ikone pokazuje dobru volju i pozitivni trend odnosa između dve zemlje.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.