Noviteti mornarice SAD: Naoružani čamci-roboti

Izvor: Mondo, 06.Okt.2014, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noviteti mornarice SAD: Naoružani čamci-roboti

Američka ratna mornarica saopštila je da će uskoro početi da koristi duž opasnih morskih prolaza naoružane robotičke patrolne čamce, bez ljudi na njima.

Foto: screenshot,YouTube

Čamci, koji su napravljeni na osnovu tehnologije koju koristi NASA na Marsu, pratiće i štitiće ratne brodove tokom njihovog prolaska kroz opasne morske tesnace.

Ova tehnologija ne samo da će izmeniti način na koji ratna mornarica SAD sada funkcioniše, već će >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sigurno iznedriti i pitanja i zabrinutost vezane za sve širu upotrebu robota u odbrambenu namenu, ocenjuje AFP.

Ratna mornarica predstavila je javnosti rezultate višednevne demonstracije tokom kojoj su u avgustu korišćeni robotički patrolni čamci na reci Džejms, u državi Virdžinija.

Tokom vežbe, pet čamaca je pratilo veći brod, dok je osam "čamaca-robota" radilo na inspekciji sumnjivog plovila.

Na patrolnim čamcima koje danas koristi američka mornarica nalazi se od tri do četiri mornara, dok bi uvođenjem robota čamaca jedan mornar mogao da nagleda i brine o bezbednosti čak do 20 plovila.

Takvi čamci mogu da budu opremljeni i automatskim puškama,  municije od 50 kalibara, i opremom sa jakim svetlima, koja stvara zaglušujuće zvuke.

Sa čamaca će biti otvorena vatra ukoliko mornar izda takvu naredbu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.