Novine u valjevskoj bolnici

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novine u valjevskoj bolnici

Lekari valjevske bolnice dobili licence da samostalno rade zamenu zglobnih površina kolena veštačkim delovima. Pacijent sutradan može da ustane iz kreveta, a posle dva dana, ako mu bol dozvoljava, može da ima pun oslonac na nogu.

Zamena zglobnih površina kolena veštačkim delovima, zbog degenerativnih promena, minimalno je invazivni zahvat.

Rezovi su mali, a pacijenti se brzo oporavljaju. Ipak, spada u velike operacije.

U trendu je u svetskoj hirugiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok se u Srbiji primenjuju u kliničkim centrima.

U valjevskom Zdravstvenom centru trojica lekara: Predrag Živanović, Milić Kovačević i Aleksandar Vučićević dobili su licence da operacije rade samostalno.

Doktor Predrag Živanović, specijalista ortopedije, kaže da je bitno da se operacija tehnički dobro uradi. Sutradan pacijent može da ustane iz kreveta, a posle dva dana, ako mu bol dozvoljava, može da ima pun oslonac na nogu.

Doktor Živanović ističe da su valjevskim lekarima prilikom edukacije puno pomogli stručnjaci sa Banjice, doktori Zoran Blagojević Zoran Ganić, koji su zajedno sa njima uradili dve operacije.

Veštačko koleno preporučuje se starijima od 60 godina, jer proteze od metala i polietilena traju oko 15 godina. Zbog toga je predoperativna priprema veoma važna.

Doktor Milorad Ćosić, anesteziolog, naglašava da nije od ključnog značaja da li pacijent ima 40, 50 ili 80 godina da bi dobro podneo anesteziju. Ukoliko se pacijent javi na vreme i dobro pripremi, i operacija i postoperativni tok će proći dobro.

Kod operacija koje podrazumevaju ugradnju veštačkih implantata, 5 odsto troškova ne snosi zdravstveno osiguranje, već pacijent.

Veštačko koleno košta oko 10.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.