Novinarstvo u statusu raseljenog lica

Izvor: Šumadija Press, 16.Okt.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarstvo u statusu raseljenog lica

“Poražavajuća je činjenica da kao novinar ne možete da napišete ono što zapravo jeste. Vi napišete ono što jeste, ali vam urednik prepravi tekst.”

Ovako novinarka Bojana Krstić opisuje lokalno novinarstvo u najnovijoj, 10. epizodi serijala “Dobar dan, kako ste?”

Nakon 13 godina rada u različitim, mahom privatnim redakcijama, Bojana o bavljenju novinarskim pozivom istovremeno ima da kaže i sve najbolje i sve najgore.

– Kada jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << uđete u ovaj posao, teško možete da izađete iz njega, jer je jedan od najlepših poziva, ali je upliv politike u rad lokalnih medija preveliki. Radi se vrlo pažljivo, u smislu da se obrađuju sve teme, ali se prava istina nekako uvija i ne izlazi na videlo – otvoreno govori Bojana.

Za svoje prvo angažovanje u medijima ona kaže da je došlo sasvim slučajno, ali otkud Bojana uopšte u Kragujevcu, s obzirom na to da je život i budućnost planirala u rodnom Kosovu Polju?

– Juna 1999. godine roditelji su mi saopštili da treba da spakujem svoje stvari kako bih raspust provela kod rođaka u Novom Sadu, a potom i u Kragujevcu. Ja sam se spakovala i krenula na taj put, ne znajući da tada zapravo odlazim zauvek – priseća se ona.

Taj raspust Bojani i njenoj mlađoj sestri, za razliku od mnogih njihovih vršnjaka, nije doneo bezbrižnost u krugu porodice, već status raseljenih lica koji ih prati i 16 godina kasnije.

Šta u svakodnevnom životu znači nositi status privremeno raseljenog lica, koliko je Kragujevac otvoren za prihvatanje novih ljudi, gde je u svemu tome država, kako je i zašto posle 13 godina ostala bez posla, kao i o mnogim drugim, ličnijim stvarima, saznajte šta Bojana ima da kaže u jubilarnoj, 10. epizodi.



Projekat “Dobar dan, kako ste?” realizuje se u produkciji Novinske agencije Rakurs, u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac i portalom Šumadijapres, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.