Novinarska udruženja izlaze iz komisija Ministarstva kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska udruženja izlaze iz komisija Ministarstva kulture

Novinarska i medijska udruženja (ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres) odlučili su da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata i smatraju da je jedini izlaz iz postojeće situacije obustavljanje konkursnog procesa i formiranje novih komisija u skladu sa zakonom i dobrom praksom.

U zajedničkom saopštenju ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres traže i poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako se ukazuje u saopštenju, Ministarstvo kulture i informisanja "obesmislilo je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije".

U saopštenju se objašnjava da su u "pitanju osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu".

Osim toga, napominje se u saopštenju, Ministarstvo je u komisije imenovalo kao medijske stručnjake stručnoj javnosti potpuno nepoznate osobe, u čije kvalifikacije i dobre namere "opravdano izražavamo sumnju".

U saopštenju se podseća da su ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres uložili ogroman trud u pokušaju da pronađu izlaz iz postojeće situacije, potpuno razumevajući težak položaj mnogih medija u Srbiji, čiji opstanak zavisi i od rezultata konkursa Ministarstva, "ali smo posle svega ubeđeni da je jedini izlaz iz ove situacije ponavljanje konkursnog procesa od imenovanja komisija nadalje".

Komisije moraju da budu sastavljene od predstavnika relevantnih i reprezentativnih udruženja, nekompromitovanih osoba visoke stručnosti i moralnih načela, među kojima treba da budu i predstavnici nezavisnih institucija i udruženja građana.

Prema stavu ANEM, NUNS, NDNV i Lokal presa, bez obzira na neke probleme, konkursi Ministarstva u velikoj su meri u proteklom periodu uvažavali javni interes.

"Žalosno je da se skandalozna praksa konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja sa lokalnog nivoa preselila na državni", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.