Novinari za preispitivanje uloge medija u pripremi ratova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari za preispitivanje uloge medija u pripremi ratova

LJUBLJANA -

Urednici i novinari medija iz regiona bivše SFRJ založili su se danas da se preispita uloga medija i novinara u pripremi i sprovođenju ratova na prostoru bivše SFRJ.

Oni su na javnoj debati o Inicijativi za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM) kazali da buduća komisija treba da se bavi i istraživanjem uloge medija u ratovima.

Inicijativu za formiranje REKOM-a pokrenule su nevladine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacije iz regiona 2006. godine. One traže od vlasti na prostoru bivše SFRJ da formiraju međudržavnu komisiju čiji će zadatak biti da se utvrde činjenice o žrtvama ratova.

Slovenački novinar Igor Mekina rekao je da "svako treba da počisti ispred svoga praga", odnosno da novinari treba da pišu o kršenjima ljudskih prava koja su se dešavala u državama u kojima rade. Prema njegovim rečima, zločini na prostoru bivše SFRJ počinjeni su uz pomoć najuticajnijih medija.

Crnogorski novinar Esad Kočan ocenio je da će političari u regionu pokušati da ideju REKOM-a "iskrive" i da je učine onakvom kakva će biti za njih prihvatljiva, pošto im ne odgovara temeljito suočavanje s prošlošću. On je rekao da mediji mogu mnogo da učine na konstituisanju "kulture stida" u regionu.

Novinarka iz Srbije Danica Vučenić ocenila je da mediji moraju da doprinesu procesu suočavanja s prošlošću, "da nas deca sutra ne bi pitala šta su mama i tata radili devedesetih godina".

Novinari sa Kosova založili su se za proterivanja govora mržnje iz medija.

Inicijativu za formiranje REKOM-a podržala je danas i slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, a pismo podrške uputio je i predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar.

Na današnjoj regionalnoj debati učestvovali su urednici i novinari iz svih država nastalih raspadom SFRJ.

Regionalnu debatu organizovao je Mirovni institut iz Ljubljane, čime su slovenačke nevladine organizacije i zvanično pristupile Inicijativi za osnivanje REKOM-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uloga medija u pripremi rata

Izvor: B92, 10.Sep.2010

Ljubljana -- Urednici i novinari medija iz regiona bivše SFRJ založili se da se preispita uloga medija i novinara u pripremi i sprovođenju ratova na prostoru bivše SFRJ... Oni su učestvovali u javnoj debati o Inicijativi za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.