Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari ostali bez socijalnog programa

LESKOVAC - Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj odbilo je juče da finansira socijalni program za 23 novinara i službenika Radio Leskovca, medija koji će se 13. septembra naći na aukcijskoj prodaji.

U usmenom obrazloženju, koje je dobio direktor Radija Bratislav Lekić, kao razlog je navedeno da Leskovac nije više devastirano područje, te da s toga Vlada Srbije skida svaku odgovornost. Novinari su upućeni na lokalnu samoupravu, koja, inače, nema predviđena budžetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredstva za te namene.

- Ovo je strašna vest. Osećam se kao kapetan broda koji tone. Moje kolege gube šansu da na dostajanstven način odu iz kuće gde su godinama radile - kazao je Lekić za „Blic", dok su urednica programa Slavica Vučković i novinarka Jasmina Petković sa suzama u očima dočekale, kako kažu, poražavajuću informaciju.

- Ionako nisam znala gde ću i šta ću raditi posle izlaska iz Radija, a ovo saznanje da ću izaći bez i jednog dinara me je dotuklo - kaže Petkovićeva, sa 17 godina staža u novinarstvu.

Od 39 zaposlenih u Radio Leskovcu, za odlazak s posla uz planiranu nadoknadu od deset prosečnih plata, odnosno oko 360.000 dinara, prijavilo se njih 23, najviše novinara. Od 17 novinara, naime, zahtev nije podnelo njih četvoro samo zato što nisu imali dovoljan broj godina provedenih u novinarstvu.

- Takva situacija je razumljiva jer, s jedne strane, plate novinara u leskovačkim lokalnim medijima su manje od plata čistačica u opštini, a s druge strane, postoji ogroman strah od privatizacije. Ako sam džabe radila za opštinu, neću džabe da radim za privatnika - objašnjava Vučkovićeva.

Bratislav Lekić dodaje da se do sada nije javio potencijalni kupac ovog najstarijeg elektronskog medija u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.