Novinari obespravljeni, poniženi i uplašeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari obespravljeni, poniženi i uplašeni

BEOGRAD -

Novinari u Srbiji su obespravljeni, poniženi i uplašeni, o čemu svedoči sve veći broja neisplaćenih zarada, propalih privatizacija i nepostojanja socijalnog dijaloga, poručeno je danas sa konferencije za medije pod nazivom "Novinar bez zaštite".

U Srbiji je od početka privatizacije bez posla ostalo oko 4.000 zaposlenih u medijima, a u toku su otpuštanja u najvećim medijima, rekla je predsednica Sindikata novinara Srbije Dragan Čabarkapa i dodala da se procenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će ove godini bez posle ostati najmanje 400 zaposlenih.

Prema njenim rečima, ugašeno je više od 100 glasila, privatizovano je 25 štampanih i 31 elektronskih medija, a raskinuto je 12 elektronskih i devet ugovora o prodaji štampanim medijima.

"U većini privatnih medija doprinosi se ne uplaćuju na pun iznos, u pojedinim medijima ne uplaćuje se uopšte, pa zaposleni ne mogu da overe zdravstvenu knjižicu, dok je socijalni dijalog moguć samo u glasilima u čijem vlasništvu država ima udeo", rekla je Čabarkapa.

Ona je dodala da u privatnim medijima vlasnici ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje i insistiraju na ugovoru o radu, koji im dozvoljava da otpuštaju i odlučuju kako i koliko će plaćati zaposlene.

"Predložićemo nadležnima da se zaustavi privatizacija medija, dok se ne donese medijska strategija u čijoj će izradi učestvovati predstavnici Sindikata novinara Srbije. Ministarstvo kulture i informisanja trebalo bi da aktuelizuje naš predlog o formiranju jedinstvenog fonda za pomoć novinarima koji bi ostali bez posla", naglasila je Čabarkapa, dodajući da će o stanju u srpskim medijima informisati Evropsku federaciju novinara.

O teškom položaju novinara govore sudbine zaposlenih u kragujevačkom nedeljniku "Svetlost" i RTV 5 iz Niša, koji već više nedelja štrajkuju, jer im poslodavci nisu isplatili više od 12 zarada.

"Pisali smo inspekciji rada, ali imam utisak da oni nisu izvršni organ koji može da natera gazde da isplate dugovanja. Po zakonu poslodavac ne sme da zapošljava nove radnike dok traje štrajk, a to se u našoj redakciji ne poštuje", rekao je redsednik Sindikata novinara nedeljnika "Svetlost" Srđa Rihterović.

Novinari i zaposleni u Radio Despotovac su prekinuli štrajk, jer je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor sa vlasnikom. Račun im je, međutim, blokiran zbog duga vlasnika za doprinose iz prošle godine.

Kako je rekla novinarka Radio Despotovca Sanela Simić, bivši vlasnik zaposlenima duguje devet plata, ali oni osim tužbi sudu nemaju način da naplate potraživanja.

Simićeva je ukazala da aktuelni tip privatizacije medija omogućava ključnim ljudima da izbegnu odgovornost za svoje postupke, kao i da lokalnim medijima preti kolaps ukoliko se nastavi sa tim trendom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novinari su obespravljeni, poniženi i uplašeni

Izvor: Šumadija Press, 24.Mar.2011

Novinari u Srbiji su obespravljeni, poniženi i uplašeni, o čemu svedoči sve veći broj neisplaćenih zarada, propalih privatizacija i nepostajanja socijalnog dijaloga, poručeno je danas sa konferencije za medije pod nazivom "Novinar bez zaštite".

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.