Novinari izgubljeni u prevodu

Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari izgubljeni u prevodu

U pojedinim momentima za vreme samita, prevod na srpski u slušalicama koje su koristili novinari mešao se s prevodom na kineski i engleski

Informaciono srce prvog dana samita bila je velika dvorana u Palati „Srbija”, gde su bili smešteni predstavnici medija. Novinari su sedeli za ogromnim okruglim stolom, unutar kojeg su postavljena četiri ekrana za praćenje događaja. Mnogi od njih prema protokolu su došli do predviđenih 15 časova i to bez ikakvih problema, jer su bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kontrole bile dobro organizovane.

Tada su još u toku bili bilateralni sastanci premijera Vučića sa delegacijama zemalja učesnica, pa su žurnalisti iskoristili priliku da se pripreme za predstojeća „udarna dešavanja”: zajedničko fotografisanje najviših predstavnika svih 17 država, centralni samit u susednoj dvorani i zvanične izjave kineskog i srpskog premijera.

I dok su pojedini predstavnici medija iskoristili taj „prazan hod” do početka glavnih događaja da provere mejl ili statuse na „Fejsbuku”, bilo je i onih koji su uveliko izveštavali svoje redakcije o toku događaja. Kako se bližio početak samita, stiglo je i „pojačanje” – kineski novinari koji su došli sa ekonomskog foruma u Centru „Sava”. Budući da je zajedničko fotografisanje usledilo za oko sat vremena zakašnjenja, postrojeni fotoreporteri i snimatelji ostavili su svoje aparate i kamere i razmileli se po Palati „Srbija” u potrazi za osveženjem – kafom i vodom.

Da ne bude sve kako treba, pobrinula se i tehnika: u pojedinim momentima za vreme samita, prevod na srpski u slušalicama koje su koristili novinari mešao se s prevodom na kineski i engleski, a u pojedinim momentima se i ton isključivao. Kao da je za to znao i kineski premijer kada je za to vreme, u obraćanju učesnicima rekao da su nam, „da bi se saradnja razvijala u punom zamahu, potrebni i vrsni prevodioci”, najavljujući stipendiranje razmene studenata između Kine i zemalja CEE.

D. Bukvić

objavljeno: 16.12.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.