Novinari Evrope o slobodi medija

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari Evrope o slobodi medija

Održana skupština Asocijacije evropskih novinara u Ofidi u Italiji. Tema skupa bila je sloboda medija i sigurnost novinara u obavljanju posla. Na skupu posebno istaknuta uloga javnih servisa i načini njihovog finansiranja.

Na skupštini Asocijacije evropskih novinara govorilo se položaju novinara, ali i o slobodi štampe i medija. Skup je održan u Italiji, u gradu Ofidi, nedaleko od Ankone. 

Problemi sa kojima se novinari suočavaju su brojni i teško bi se mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izdvojiti zemlja u Evropi gde sve idealno funkcioniše. Svoja iskustva izneli su delegati 20 zemalja.

"Ne možemo biti zadovoljni rezultatima. U nekim zemljama se u ovoj oblasti napredovalo, ali se u drugim čak išlo korak nazad i to u zemljama članicama Evropske unije", kaže predsednica Asocijacije evropskih novinara Alen Dun.

Vilijam Haršli iz Komiteta za slobodu medija u EU kaže da je veoma važno da se u suzbijanju pritisaka na medije udruže institucije Evropske unije i novinarske organizacije, naglasivši da skup u Ofidi daje veliku nadu da su novinari zajednički krenuli u akciju.

"U Italiji su mnogi mediji pod pritiskom vlade i administracije, bogataša i vlasnika, političara i mafije", objašnjava Karmelo Oćino iz Italije.

Posebno je u okviru teme o slobodi medija istaknuta uloga javnih servisa i načini njihovog finansiranja.

Delegati iz Srbije upoznali su učesnike sa teškom situacijom u radu Radio-televizije Srbije izazvanu lošim zakonskim rešenjem finansiranja.

Rukovodstvo Asocijacije evropskih novinara ponudilo je svaku vrstu pomoći, uključujući i pomoć državnim institucijama da se pronađe najbolji način za rešenje ovog problema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.