Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2018, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar je najbolji kada ćuti

U proteklih godinu dana prema podacima "Reportera bez granica" na zadatku ili zbog onog što su pisali u svijetu je ubijeno 80 novinara, a nekoliko stotina ih se naočigled cjelokupne svjetske javnosti nalazi u zatvorima.

Prema podacima Udruženja "Bh. Novinari", u protekle dvije godine u BiH je registrovano 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava na rad novinara, od čega je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću. Najpoznatiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << među njima slučaj je našeg kolege novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, kojeg su zbog njegovog rada dvojica napadača pokušala ubiti metalnim šipkama nakon što se vraćao sa zadatka prateći skup "Pravda za Davida". Uz sve ovo, ne smijemo zaboraviti ni atentat na Željka Kopanju, koji nije razriješen ni do dana današnjeg, iako je od ovog događaja prošlo 19 godina.

Od tog vremena do danas ništa se suštinski nije promijenilo: novinar je najbolji kada ćuti, poslušno klima glavom, piše ono što mu se servira i ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto. Za one koji "pređu liniju" poruka je jasna - biće ubijeni ili prebijeni, ili će, ako budu imali sreće, "samo" ostati bez posla.

Što je najgore, predsjednik jedne od najdemokratskijih država svijeta - Sjedinjenih Država, zemlje koja je proteklih godina uložila milione u BiH braneći i štiteći prava i slobode novinara, novinare svoje zemlje proglašava neprijateljima naroda i otvoreno im prijeti, uskraćujući im čak i pres-akreditacije. Nakon što je jedan američki novinar bukvalno raskomadan metalnom pilom u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, američki predsjednik je događaj minimalizovao ne pridajući mu skoro nikakav značaj.

Biti novinar nikad nije bilo zanimanje iz snova, ali barem su u demokratskim zemljama imali osnovne uslove da svoj posao rade po svojoj savjesti. Danas, izloženo ekonomskim i političkim pritiscima, nelojalnoj konkurenciji i manipulacijama društvenih mreža, novinarstvo polako nestaje, naočigled cijele svjetske javnosti.

Šta misli ta javnost, ko će sutra upaliti alarm ako korumpirani vlastodršci zakucaju na njihova vrata?

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.