Novim sajtom Vlada Srbije bliža građanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim sajtom Vlada Srbije bliža građanima

Vlada Srbije pokrenula je danas novi sajt www.srbija.gov.rs, koji bi trebalo da olakša dvosmernu komunikaciju nadležnih sa građanima.

Naziv sajta je "U službi građana", a na naslovnoj strani nisu u fokusu premijer, ministri ili ministarstva, već se vlada obraća građanima, sa istaknutim servisima i mogućnosti za dvosmernu komunikaciju.

U vladi navode da je fokus na tome da građani koji pišu Vladi i ministarstvima dobiju odgovor i da će na nedeljnom nivou pratiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako ministarstva odgovaraju kroz ponuđenu veb formu na sajtu - "Budimo u kontaktu".

Utisak je da je sajt pregledniji i funkcionalniji, lak za navigaciju i prilagođen različitim formatima uređaja, a ima i mobilnu verziju.

Podeljen je na šest kategorija - Srbija, Građani, Posao, Mediji, Vlada, Kontakt, u vrhu strane, kao i na sedam opcija - Vesti, Prilike, Servisi, Dokumenta, Izdvajamo, Atrakcije i Kontakt, sa leve strane sajta.

Portal je dostupan svima, i slepim i slabovidim osobama, a odgovarajući softver uradili su domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija AlfaNum.

Sajt je urađen u ćiriličnoj, latiničnoj i verziji na engleskom jeziku.

Takođe, ima deo za privredu, potencijale Srbije, znamenitosti, među kojima 100 najistaknutijih Srba iz naše istorije, kao i listu svih kulturnih institucija.

Na portalu se mogu naći i pojedine destinacije u Srbiji, jer je želja da sajt bude i promocija naše zemlje u svetu.

Na sajtu se nalaze svi audio i video zapisi i elektronski dokumenti sa sednica vlade od 2004, kao i arhiva svih sajtova još od 1998. godine.

Redizajniran sajt srpske vlade na društvenim mrežama prokomentarisao je i ekspert iz američke kompanije "Klaudfler" ("Cloudflare") Majk Nelson, koji je napisao da je "iznenađen sajtom Vlade Srbije koji je okrenut građanima".

Novu verziju portala premijerka Ana Brnabić predstaviće danas u Lisabonu na veb samitu, pred publikom od 15.000 učesnika.

Pored ovog sajta, u planu je i redizajn sajta Kancelarije za IT i eUpravu u narednih mesec dana, a sajt Ministarstva zdravlja sledeći je koji će biti koji će biti redizajniran po istom principu.

Portal srpske vlade poslednji put je redizajniran 2004. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.