Novi život u sigurnim rukama

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi život u sigurnim rukama

Prvo odeljenje za akušersko intenzivno lečenje na kome će se zbrinjavati pacijentkinje sa komplikacijama u trudnoći i na porođaju otvoreno na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, otvoreno je Odeljenje za akušersko intenzivno lečenje. To je prvo takvo odeljenje u našoj zemlji gde će se zbrinjavati sve pacijentkinje koje imaju komplikacije u trudnoći i tokom porođaja.

Novo, izdvojeno odeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Intenzivne nege ima pet kreveta. U jednom od njih je i Dragana Škrbina, tridesetsedmogodišnja mama. Dragana se porodila carskim rezom i dobila dva dečaka i devojčicu. Kako kaže, dobro se oseća i zadovoljna je svojim boravkom u novom odeljenju.

Na jednom mestu sada se nalazi sve što je neophodno da se na pravi način reaguje u trenutku kada je svaka sekunda važna. Odmah pored odeljenja je i operaciona sala, samo za porođaje carskim rezom.

Klinika je dobila i aparat za intraoperativno spasavanje krvi, neophodan u najkritičnijim trenucima, jer služi za preradu krvi pacijenta.

"Kod blažih poremećaja imamo samo aplikaciju kiseoničke terapije, a imamo omogućena i dva respiratora, za teže poremećaje disanja. Pored monitora rada srca i pluća, imamo i kompletnu dvadesetčetvoročasovnu laboratoriju", istakla je dr Tatjana Ilić Mostić, načelnica anesteziologije i reanimacije.

Prema rečima profesora dr Aleksandra Ljubića, načelnika GAK u Višegradskoj, ovo su najbolji uslovi koji postoje u regionu, kako za porođaj, tako i za rizične situacije.

"Prostor, i opremu i ljude koji znaju to da rade smo skupili na jedno mesto, izdvojili od svega drugoga, stavili neposredno uz porodilište i salu", objasnio je Ljubić.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, godišnje se obavi između sedam i osam hiljada porođaja, od toga skoro 2.000 beba na svet dođe carskim rezom. Ovde se godišnje leči i više od 40 odsto pacijentkinja iz cele Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.