Novi zemljotres u Hrvatskoj napravio nove štete

Izvor: B92, 19.Jan.2021, 13:23

Novi zemljotres u Hrvatskoj napravio nove štete

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres od 3,8 po Rihteru koji se dogodio jutros izazvao nove štete, posebno na glinskom području.

"Zemljotres je pokazao svoju snagu i sve što je ostalo u gradu, što može da padne, osetilo se i čulo. Čule su se pločice i ostaci pločica i materijala koji su pali na ulice od kuća", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dumbović, prenosi Indeks.

Istakao je da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gde je oštećeno "izuzetno puno kuća", poručio je Dumbović.

Dodao je da su 52 lokalna odbora u tom području prijavila veliku štetu, pa je naglasio da u tom području treba odrediti prioritete u uništenoj ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj infrastrukturi.

"Potrebni su nam mir i strpljenje i država bi trebalo da učini sve da čovek ostane na ovom području", naglasio je.

Dumbović je pozvao državu da više ne posmatra županiju kao područje od posebne državne brige, "jer je to bio živi primer u precentralizovanoj državi da ovde nema pomoći".

"Država nas nikada nije videla u pravom obliku, tamo gde je stvorena otadžbina", rekao je Dumović.

Zaposleni u HEP-u trude se koliko mogu da poprave elektroenergetsku mrežu na području zahvaćenom zemljotresom, tako da nije bilo eksplozija gasa ili strujnog udara, rekla je direktorka Direkcije za energetiku Ministarstva ekonomije Kristina Čelić.

Na tom području oštećeni su brojni energetski objekti i distributivne stanice, a cena njihove sanacije biće visoka, dodaje Čelić.

Ona je napomenula da su vlada i Skupština HEP-a odlučili da u naredna tri meseca građani u područjima pogođenim zemljotresom budu oslobođeni plaćanja električne energije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.