Novi zemljotres u Čileu

Izvor: B92, 03.Apr.2014, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zemljotres u Čileu

Santijago -- Snažan zemljotres, jačine 7,8 stepeni Rihterove skale potresao je noćas severne delove Čilea, dan nakon što je istu oblast potresao zemljotres od 8,2 stepena.

U jučerašnjem zemljotresu poginulo je šest osoba.

Posle potresa objavljena je opasnost od cunamija, koja je u medjuvremenu povučena.

Prvobitno je naredjena evakuacija stanovništva, ali je posle povlačenja opasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od cunamija čileanska služba za vanredne situacije navela da "ljudi mogu da se vrate kućama".

Kako su prenele agencije, evakuisana je bila i predsednica Čilea Mišel Bašele.

Zasad nema izveštaja o eventualnoj šteti ili žrtvama.

U zemljotresu jačine 8,2 stepena Rihterove skale koji je u noći izmedju utorka i srede pogodio severnu obalu Čilea, poginulo je šest osoba.

U pogodjenoj oblasti nije pričinjena znatna šteta, ali su klizišta blokirala pojedine puteve, struju nije imalo na hiljade ljudi, jedan aerodrom je oštećen a nekoliko objekata zahvatio je požar.

Zemljotres je bio veoma snažan a zatresao je, ekvivalentnom jačinom od 4,5 Rihtera i glavni grad Bolivije udaljen 470 kilometara. U prvih nekoliko sati, usledilo je 10 naknadnih potresa, medju njima i jedan jačine 6 stepeni Rihtera.

Zemljotres je zatresao i moderne zgrade u Peruu i bolivijskoj prestonici La Pasu.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju u februaru 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, od 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još jedan snažan zemljotres potresao Čile

Izvor: Blic, 03.Apr.2014

Snažan zemljotres, jačine 7,8 stepeni Rihterove skale potresao je noćas severne delove Čilea, dan nakon što je istu oblast potresao zemljotres od 8,2 stepena u kom je šest osoba poginulo...Posle potresa objavljena je opasnost od cunamija, koja je u međuvremenu povučena...Prvobitno je naređena...

Nastavak na Blic...

Novi zemljotres u Čileu, evakuisana i predsednica!

Izvor: Telegraf.rs, 03.Apr.2014

Posle potresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale objavljena je opasnost od cunamija, koja je u međuvremenu povučena

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.