Novi zakon trebalo bi efikasnije da zaštiti žrtve nasilja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2016, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon trebalo bi efikasnije da zaštiti žrtve nasilja

Ministri unutrašnjih poslova, pravde i rada naveli su danas da u Srbiji ima mnogo slučajeva porodičnog nasilja i da bi novi zakon trebalo da efikasnije zaštiti žrtve.

U Skupštini Srbije juče je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović rekao je u Beogradu na skupu "Isključi nasilje" da je u proteklih šest godina policija podnela 28.000 krivičnih prijava zbog porodičnog nasilja i da je evidentirano 30.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << žrtava, kao i da se broj prijava povećava zbog toga što građani imaju više poverenja u institucije u poslednje dve godine.

"Svi ćemo u potpunosti istrajati na primeni ovog zakona. Kraj će biti kada ljudi u Srbiji shvate da nema opravdanja da nekoga zlostavlje", rekao je Stefanović.

Ministarka pravde Nela Kubrović ocenila je da je Srbija dobila moderno zakonodavstvo kojim se reguliše borba protiv nasilja u porodici i uvodi novi sistem zaštite i prevencije.

Na pitanje novinara da li će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doživeti sudbinu zakona o sprečavanju nasilja na sportskim događajima, Kuburović je rekla da "zakon ima preventivnu ulogu" i da se svi nadaju da će dati rezultate.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je prošle godine prijavljeno 18.746 slučajeva nasilja, da se najveći broj odnosi na partnersko nasilje i da je 98 odsto dece koje je trpelo nasilje trpelo nasilje u svojoj biološkoj porodici.

On je dodao da država mora da spreči nasilje, jer "nema većeg poniženja dostojanstva od nekažnjenog nasilja".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.