Novi zakon o agencijskom zapošljavanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o agencijskom zapošljavanju

Novim Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno se unapređuje položaj radnika angažovanih preko agencija, na taj način što će imati pođednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme, odmore, odsustva i druga prava iz oblasti radnog odnosa, baš kao i zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava.

Kako je navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prema predlogu novog zakona, koji je upućen Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na razmatranje, onemogućava se dosadašnja praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, a osim toga, uvodi se i ograničenje broja agencijskih zaposlenih kod poslodavca korisnika.

Poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijskih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika.

Jedna od novina predviđena novim Predlogom zakona jeste mogućnost da Agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme ili ugovor o radu na određeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i zakonom kojim se uređuje rad.

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme, uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade između dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrđivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika.

Takođe, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na određeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu kojim je uređen rad na određeno vreme.

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko Agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, računa se u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika. Po isteku tog perioda, poslodavac korisnik može isto lice da zaposli samo na neodređeno vreme ili da ga angažuje preko Agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodređeno vreme.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje, vodi registar izdatih dozvola agencijama i objavljuje ga na svojoj internet stranici. Trenutno 123 agencije imaju licencu Ministarstva, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.