Novi zakon - manji broj partija

Izvor: RTS, 04.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon - manji broj partija

Usvajanje novog zakona o političkim strankama stabilizovaće političku scenu Srbije. Broj političkih partija svešće se na nekoliko desetina što će omogućiti i lakšu kontrolu finansijskog poslovanja stranaka, najavio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je je da će usvajanje zakona o političkim stranakama stabilizovati političku scenu Srbije i uozbiljiti delovanje političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranaka kojih je trenutno više od 600 u registru.

"Danas je u Registru koji vodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu registrovano više od 600 stranaka, a nakon stupanja novog zakona na snagu sve će morati da stupe u proces preregistracije, ukoliko žele da opstanu kao političke stranke", rekao je Marković u intervjuu agenciji Beta.

Ministar je pojasnio da će za registraciju političke stranke ubuduće biti potrebno priložiti 5.000 overenih potpisa punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije, koji će biti osnivači i čija će imena biti javno dostupna na stranačkim internet prezentacijama.

Prema njegovim rečima, upravo je činjenica da je sada potrebno svega 100 neoverenih potpisa dovela do pojave velikog broja stranaka, od kojih su mnoge samo registrovane i ne deluju na političkoj sceni.

Izuzetak su stranke nacionalnih manjina za čiju je registraciju potrebno 500 osnivača, naveo je Marković i dodao da će tim strankama, pored zvaničnog naziva na srpskom jeziku, biti omoćućen upis u registar na jeziku nacionalne manjine.

Marković je dodao da je na predloženi zakon o političkim strankama uložen značajan broj amandmana kojima se zahteva da se broj potpisa potrebnih za osnivanje stranke poveća na 10.000, a za stranke nacionalnih manjina na 1.000.

"Obaviću konsultacije sa predstavnicima svih političkih stranaka o tim predlozima, pa ne isključujem mogućnost da zakon bude usvojen sa tim amandmanima", naveo je ministar.

Uređenje političke scene

Marković je rekao da je pretpostavka da neće svih 600 stranaka imati uslove za preregistraciju i da će se broj političkih partija u Srbiji svesti na nekoliko desetina, što će omogućiti lakšu materijalnu i kontrolu finansijskog poslovanja stranaka.

Takođe, sve stranke će imati obavezu da se ponovo registruju na svakih osam godina, čime će dokazati svoj legitimitet, ili će u tom periodu steći status parlamentarne stranke u Republici ili Pokrajini.

"U političkom životu će opstati stranke koje su ozbiljne, koje realno postoje, koje okupljaju određeni broj ljudi", naveo je ministar i dodao da će nakon toga biti moguće preduzimati niz drugih mera za uređenje političke scene, što je posebno važno tokom izbornih procesa.

"Kada dođemo do optimalnog broja političkih stranaka, moći ćemo da lišimo i građane i državu nepotrebnih troškova tokom izbornih procesa", naveo je Marković.

Veća odgovornost političara

Ministar je precizirao da će osnivači i sva stranačka dokumenta biti javni i da će svi koji žele da se bave politikom morati da podnesu značajan teret i da budu svesni da su stalno pred očima javnosti.

"Taj direktan odnos građana i političara treba da dovede do toga da političari budu odgovorniji u svom poslu", dodao je Marković.

Predlog zakona o političkim strankama je na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije.

Njime je predviđeno da samo one stranke koje u roku od šest meseci od početka primene novog zakona usklade svoj statut i druge opšte akte sa zakonom i podnesu prijavu za upis u Registar političkih stranaka mogu nastaviti da deluju.

U registre je trenutno kao aktivno upisano 575 političkih organizacija - 442 u registru Ministarstva za državnu upravu i 133 u nekadašnjem saveznom registru.

Usvajanjem zakona prestaće da važi Zakon o političkim organizacijama i Zakon o udruživanju građana u udruženja, društvene i političke organizacije, usvojeni 1990. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon će smanjiti broj stranaka

Izvor: Kurir, 05.Apr.2009, 02:37

BEOGRAD - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će usvajanje zakona o političkim strankama stabilizovati političku scenu Srbije i uozbiljiti delovanje političkih stranaka, kojih je u registru trenutno više od 600. - Posle usvajanja novog zakona na snagu sve...

Nastavak na Kurir...

Zakon ukida stotine stranaka

Izvor: Mondo, 05.Apr.2009

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će usvajanje zakona o političkim strankama stabilizovati političku scenu Srbije i uozbiljiti delovanje političkih stranaka kojih je trenutno više od 600 u registru.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.