Izvor: B92, 05.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zahtevi Rusima za NIS?

Beograd -- Srbija ispostavlja nove zahteve budućem strateškom partneru, ruskom Gaspromnjeftu, oko NIS-a, saznaje Politika iz izvora bliskih pregovaračkom timu.

Umesto da se ovih dana privode kraju razgovori sa Gaspromnjeftom o potpisivanju kupoprodajnog ugovora za NIS, od se Rusa traži da ulože još 500 miliona evra za otkup dodatnih 19,5 odsto akcija NIS (15 odsto onih koji pripadaju građanima koji su podneli zahtev za podelu besplatnih akcija i 4,5 odsto akcija zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u srpskoj naftnoj kompaniji).

Taj zahtev dolazi posle plana da Gaspromnjeft da 400 miliona evra u gotovini za 51 odsto kapitala i najmanje 500 miliona za modernizaciju kompanije.

Time se opravdava procena vrednosti NIS koju je uradio Dilojt i Tuš Srbije, a po kojoj ukupan kapital ove kompanije vredi 2,2 milijarde evra, ali i obezbeđuje novac za isplatu besplatnih akcija za oko 5,2 miliona građana koji su za to konkurisali i kojima je ministar ekonomije Mlađan Dinkić obećao po 1.000 evra.

U NIS je Politici potvrđeno da su upoznati s ovakvim predlogom srpskih pregovarača, ali ne očekuju da će ga ruski Gaspromnjeft prihvatiti i da sve liči na nastavak rušenja gasno-naftnog aranžmana s Rusijom i pored toga što je ratifikovan u srpskoj skupštini.

Upitan da objasni po kojem osnovu srpska strana traži od Rusa da za 19,5 odsto akcija plati 500 miliona evra, kada se 51 odsto NIS prodaje za 400 miliona, ovaj izvor kaže da je to samo dokaz da država nema para da pokrije besplatne akcije, pogotovo ne po ceni od 1.000 evra.

Na konstataciju da je malo čudno da država prodaje radničke akcije, jer verovatno ima onih koji bi da sačekaju bolje vreme i ponude ih na berzi, isti izvor dodaje da je NIS još zatvoreno akcionarsko društvo i svoje akcije ne može da iznosi na berzu.

To će, objašnjavaju u NIS, moći tek kad se završi investicioni ciklus od predviđenih 500 miliona evra.

Upravo će to pojedini ministri u pregovaračkom timu iskoristiti kao glavni argument zašto bi bilo dobro da Gaspromnjeft otkupi i njihove akcije. Bez obzira na to što bi za dve ili tri godine, kada se NIS modernizuje, akcije bile mnogo vrednije nego sada.

U NIS kažu da srpska strana ne bi trebalo nikako da pristane na zahtev da NIS bude zajmoprimac za predviđenih 500 miliona evra koje Rusi treba da ulože u modernizaciju, već da to učini Gaspromnjeft iz svojih sredstava.

Pretpostavlja se da je taj zahtev ruske strane posledica saznanja da je vlada Fijatu dala značajne povlastice za njegov ulazak u Zastavu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.