Novi vrtić dovoljan za sve lajkovačke predškolce

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi vrtić dovoljan za sve lajkovačke predškolce

Na poslednjem upisu u Preškolsku ustanovu u Valjevu nije bilo mesta za dvesta pedesetoro dece. U Lajkovcu takvih problema nemaju, jer je izgrađen novi vrtić koji može da primi predškolce iz varoši i svih lajkovačkih sela.
Nova zgrada Predškolske ustanove „Leptirić” u Lajkovcu odgovara savremenim standardima za vaspitanje i obrazovanje dece od tri do šest i po godina.

Ima deset soba, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << multifunkcionalnu salu, kuhinju, administrativni deo, sve na 1.350 kvardrata. Kotlarnica i deponija uglja nisu više u ovom kompleksu.
„Dobili smo podsticajno okruženje za boravak dece, a znamo da se sama sredina u kojoj se deca odgajaju i vaspitavaju može biti treći vaspitač”, ističe Mila Lončar Mitrović, direktorka PU „Leptirić” Lajkovac. „Dakle, jako je važno to podsticajno okruženje koje će omogućiti dečji razvoj i napredovanje, a to je zadatak i misija svih nas koji smo u predškolstvu.”
U starom delu ustanove ostale su samo jaslene grupe, oko stotinu mališana do tri godine. U novom vrtiću je četiri stotine dece iz varoši i lajkovačkih sela, kojima je organizovan prevoz u „Leptirić”.
„Imaju podno grejanje, nove su igračke, nove klupice”, kaže Vesna Savić. „Enterijer je mnogo uredniji. Mnogo je čistije, prelepo.”
U izgradnju novog vrtića Opština je uložila 112 miliona dinara, dobijenih od EPS-a zbog eksploatacije uglja na lajkovačkom području. Roditelji ovde ne moraju da brinu za upis dece u predškolsku ustanovu.
„U dobroj komunikaciji sa ‘Kolubarom’ i EPS-om njihovim sredstvima izgradili smo halu u Lajkovcu, školu u Jabučju, Službu hitne pomoći u samom Lajkovcu, ovu zgradu vrtića”, objašnjava Andrija Živković, predsednik Opštine Lajkovac. „Takođe na osnovu novih sporazuma koji će slediti, pokušaćemo da rešimo i gorući problem Lajkovac, to je pitanje vodosnabdevanja.”
Dvoriše vrtića veće je za 19 ari od prethodnog. Ministarstvo privrede projektom „Gradimo zajedno” u parterno uređenje i dva dečja igrališta uložilo je 17,5 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.