Novi vreli dan pa stiže osveženje

Izvor: RTS, 28.Jul.2019, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi vreli dan pa stiže osveženje

U Srbiji se i danas očekuju visoke temperature koje će dostizati 36 podeljak, zbog čega je na snazi narandžasti meteoalarm.
Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da se večeras očekuje pad temperature i promena vremena praćena lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i gradom.

Todorović je za Tanjug rekao da je Srbija ovog vikenda "na periferiji" toplog talasa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je protekle sedmice pogodio zapadnu Evropu gde su zabeležene rekordno visoke temperature, ali da u našoj zemlji živa neće dostići 40 podeljak.
Kako kaže, za nedelju je prognozirano 36 stepeni i to u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje. 
"Ipak, u većini krajeva maksimalna dnevna temperatura biće oko 34 i 35 stepeni. Promena vremena očekuje se u poslepodnevnim satima, odnosno, u noći između nedelje i ponedeljka", naveo je Todorović.
Prema njegovim rečima, zahlađenje koje stiže iz Zapadne Evrope, gde je temperatura već pala za desetak stepeni, u Srbiji će večeras usloviti lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, a ponegde i vremenske nepogode.
"Jači pljuskovi i grad mogući su u zapadnoj, jugozapadnoj i delovima centralne Srbije, a u ponedeljak prepodne i na istoku zemlje", rekao je Todorović.
To će, kako kaže, usloviti pad temperature koja će tokom naredne sedmice biti niža za oko pet ili šest stepeni u odnosu na vikend.
Todorović je naveo da će se posle kratkih lokalnih pljuskova, nastaviti sušni i topao period sa maksimalnim temperaturama oko proseka za ovo doba godine.
"Prosečna vrednost za kraj jula i početak avgusta je oko 28 stepeni, to znači da će biti ta temperatura ili za stepen-dva viša", istakao je Todorović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.