Novi virus POKOSIO prvu ŽRTVU, još uvek nije jasno kako se prenosi

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 16:58

Novi virus POKOSIO prvu ŽRTVU, još uvek nije jasno kako se prenosi

Sumnja se da je nastradalom virus prenela mačka.

Stariji muškarac preminuo je od virusa AKPV nazvanog "aljaske boginje", što je prvi potvrđen smrtni slučaj od tog nedavno otkrivenog virusa, saopštili su zdravstveni zvaničnici Aljaske.

Prva potvrđena žrtva tog virusa, koji je živeo na udaljenom poluostrvu Kenai, hospitalizovan je u novembru prošle godine, a preminuo je krajem januara.

Stariji čovek, čije godine nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << navedene, bio je na terapiji za rak zbog čega je imao oslabljen imuni sistem, a veruje se da se virusom zarazio od mačke lutalice o kojoj se starao.

Iako su testovi mačke bili negativni, navodi se, virus je mogao da bude prisutan ispod kandži životinje. Simptomi virusa mogu da uključuju osip, otečene limfne čvorove i bolove u zglobovima ili mišićima.

Zdravstvenim zvaničnicima Aljaske pre poslednjeg, prijavljeno je još šest slučajeva obolelih od virusa od kada je zabeležen prvi put 2015. godine, a svi oboleli živeli su u oblasti Ferbanks, koje je više od 483 kilometara udaljena od poluostrva Kenai, rekli su zdravstveni zvaničnici. Prethodno zabeleženi slučajevi zaraženih aljaska boginjama imali su blage simptome i oporavili su se bez hospitalizacije.

Nije jasno kako se AKPV prenosi, ali istraživači smatraju da možda prelazi sa životinje na čoveka. Iako za sada nisu dokumentovani slučajevi prenosa virusa aljaskih boginja sa čoveka na čoveka, zdravstveni zvaničnici su preporučili ljudima da temeljno peru ruke, ne dele odeću sa drugima, ali i da odeću i posteljinu obolelih peru odvojeno od drugih.

Srbija Danas/Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.